Harvard-observatoriet
Harvard-observatoriet fotografert i 1899.
Av .

Harvard-observatoriet er det største observatoriet i øststatene i USA og et av de mest berømte i verden.

Faktaboks

Uttale
hˈa:vəd-
Også kjent som

Harvard College Observatory

Observatoriet ligger i Cambridge, Massachusetts og er tilknyttet Harvard University. Det ble grunnlagt 1839. Det første teleskopet, en 15-tommers refraktor, ble installert i 1847 og var det største i verden fram til 1867.

Forskningsområder og historikk

Under astronom Edward Charles Pickering (direktør 1877–1919) ble det utført omfattende fotometriske og spektroskopiske observasjoner. Pickering så som observatoriets hovedoppgave å samle inn og bearbeide observasjoner, og det ble under hans ledelse samlet et stort materiale, spesielt av variable stjerner og stjernespektre. Mye av klassifiseringsarbeidet ble utført av Pickerings kvinnelige assistenter, som gjorde banebrytende vitenskapelige oppdagelser, deriblant Annie Jump Cannon og Henrietta Leavitt. Cannon utarbeidet den såkalte harvardklassifikasjonen av stjernersfargespektrum som dagens spektralklasser for stjerner er basert på. Leavitt oppdaget periode-lysstyrkerelasjonen for kefeider, en oppdagelse som skulle ha stor betydning for avstandsbestemmelser i astronomien. På rundt samme tid oppdaget Cecilia Payne-Gaposchkin at stjerner hovedsakelig består av hydrogen.

Under Harlow Shapley (direktør 1921–1952) ble særlig galakser og Melkeveiens struktur studert. Under Donald Howard Menzel (1954–1966), Leo Goldberg (1966–1971) og Alexander Dalgarno (1972–1973) kom solforskning, radioastronomisk forskning og meteorforskning sterkt i forgrunnen. Variable stjerner har siden 1890-årene vært et viktig arbeidsfelt.

Harvard-observatoriets arbeid har alltid hovedsakelig ligget på observasjons-astronomiens område, men det er også blitt utført betydelige teoretiske undersøkelser. Dessuten er raketter og satellitter tatt i bruk i en rekke forskningsprosjekter.

I dag driver observatoriet forskning ved flere observasjonsstasjoner. I 1973 ble for eksempel Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics etablert for å koordinere forskningen ved Harvard College Observatory og Smithsonian Astrophysical Observatory.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg