Kefeider er en gruppe pulserende stjerner som trekker seg sammen og ekspanderer mer eller mindre regelmessig. Det er den største gruppen variable stjerner.

Faktaboks

Også kjent som

cepheider

Kefeider har hatt stor betydning for avstandsbestemmelser i universet. De kan brukes til å beregne avstanden til stjernehoper og galakser hvor de befinner seg gjennom periode-luminositetsrelasjonen. I 1924 brukte Edwin Hubble kefeider for å bestemme avstanden til Andromedagalaksen for første gang og bekreftet at den befant seg utenfor vår egen galakse, Melkeveien.

Gruppen er oppkalt etter den første pulserende stjernen som ble oppdaget, δ Cephei.

Polarstjernen er en kefeide.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (3)

skrev Dan Michael O. Heggø

Flytte til kefeide(r)? http://www.sprakradet.no/localfiles/8181/kkdframlegg04a.pdf

svarte Anna Kathinka Dalland Evans

Veldig interessant! Takk for innspill, det ser ut som kefeide er den korrekte skrivemåten (selv om jeg aldri har hørt ordet uttales med «k»). Jeg tar det videre!

svarte Anna Kathinka Dalland Evans

Nå er skrivemåten endret i artikkelen! :-) Det er mulig skrivemåten «cepheider» fortsatt henger igjen noen steder i andre artikler men det er under utbedring også.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg