Cecilia Payne-Gaposchkin var en britisk-amerikansk astronom. Hun studerte den kjemiske sammensetning av stjerner, og var den første som fant ut at hydrogen og helium er hovedbestanddelen i stjerner og i universet.

Payne-Gaposchkin ble født i England, men flyttet til USA i 1923 for å studere og jobbe ved Harvard University, hvor det fantes flere karrieremuligheter for kvinnelige astronomer. Der tilbragte hun hele sin karriere. Hun jobbet ved Harvard-observatoriet fra 1938 uten en formell stilling. I 1956 fikk hun et professorat der. Hun ble den første kvinnen til å lede astronomiavdelingen ved Harvard. Payne-Gaposchkin pensjonerte seg i 1966.

I 1925 ble Payne-Gaposchkin den første som fikk en doktorgrad i astronomi ved Radcliffe College (i dag en del av Harvard University), ettersom Harvard University ikke ga doktorgrader til kvinner den gang. 

I sin avhandling studerte hun den kjemiske sammensetningen til stjerner i ulike aldre. Payne-Gaposchkin fant for første gang ut at hydrogen og helium er hovedingrediensene i stjerner og i universet. En av de mest fremtredende astronomen på den tiden, Henry Norris Russell, frarådet henne å trekke denne konklusjonen, men innrømmet senere at hun hadde hatt rett. Astronom Otto Struve omtalte doktorgradsavhandlingen til Payne-Gaposchkin som «utvilsomt den mest strålende doktorgradsavhandlingen noensinne skrevet innen astronomi».

Payne-Gaposchkin bekreftet også at stjerner kan klassifiseres basert på deres temperatur, og videreførte dermed klassifiseringsarbeidet til blant andre Annie Jump Cannon

Payne-Gaposchkin lagde en stjernekatalog over variable stjerner publisert i 1938. 

Hun har publisert en rekke avhandlinger og bøker, blant annet The Stars of High Luminosity (1930), Variable Stars (1938), og Variable Stars and Galactic Structure (1954).

Asteroiden 2039 Payne-Gaposchkin er oppkalt etter henne.

  • Payne-Gaposchkin, Cecilia. (1984). Cecilia Payne-Gaposchkin: An Autobiography and Other Recollections. Utgivelsessted: Cambridge University Press.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.