Faktaboks

Cecilia Payne-Gaposchkin

Cecilia Helena Payne-Gaposchkin

Uttale
pˈayne-gapˈoschkin
Født
10. mai 1900, Wendover, England
Død
7. desember 1979, Cambridge, Massachusetts, USA
Cecilia Payne-Gaposchkin
Cecilia Payne-Gaposchkin.
Av /Acc. 90-105 - Science Service, Records, 1920s–1970s, Smithsonian Institution Archives.

Cecilia Payne-Gaposchkin var en britisk-amerikansk astronom. Hun studerte den kjemiske sammensetning av stjerner, og var den første som fant ut at hydrogen og helium er hovedbestanddelen i stjerner og i universet.

Biografi

Payne-Gaposchkin ble født i England, men flyttet til USA i 1923 for å studere og jobbe ved Harvard University, hvor det fantes flere karrieremuligheter for kvinnelige astronomer. Der tilbragte hun hele sin karriere. Hun jobbet ved Harvard-observatoriet fra 1938 uten en formell stilling. I 1956 fikk hun et professorat der. Hun ble den første kvinnen til å lede astronomiavdelingen ved Harvard. Payne-Gaposchkin pensjonerte seg i 1966.

Vitenskapelig arbeid

I 1925 ble Payne-Gaposchkin den første som fikk en doktorgrad i astronomi ved Radcliffe College (i dag en del av Harvard University), ettersom Harvard University ikke ga doktorgrader til kvinner den gang.

Avhandling om stjerners kjemiske sammensetning

I sin avhandling studerte hun den kjemiske sammensetningen til stjerner i ulike aldre. Payne-Gaposchkin fant for første gang ut at hydrogen og helium er hovedingrediensene i stjerner og i universet. En av de mest fremtredende astronomen på den tiden, Henry Norris Russell, frarådet henne å trekke denne konklusjonen, men innrømmet senere at hun hadde hatt rett. Astronom Otto Struve omtalte doktorgradsavhandlingen til Payne-Gaposchkin som «utvilsomt den mest strålende doktorgradsavhandlingen noensinne skrevet innen astronomi».

Klassifisering av stjerner

Payne-Gaposchkin bekreftet også at stjerner kan klassifiseres basert på deres temperatur, og videreførte dermed klassifiseringsarbeidet til blant andre Annie Jump Cannon.

Payne-Gaposchkin lagde en stjernekatalog over variable stjerner publisert i 1938.

Avhandlinger og bøker

Hun har publisert en rekke avhandlinger og bøker, blant annet The Stars of High Luminosity (1930), Variable Stars (1938), og Variable Stars and Galactic Structure (1954).

Asteroiden 2039 Payne-Gaposchkin er oppkalt etter henne.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Payne-Gaposchkin, Cecilia. (1984). Cecilia Payne-Gaposchkin: An Autobiography and Other Recollections. Utgivelsessted: Cambridge University Press.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg