Annie Jump Cannon var en amerikansk astronom som er kjent for å ha utarbeidet den såkalte harvardklassifikasjonen av stjerners fargespektrum. Dagens spektralklasser for stjerner er basert på hennes arbeid, som igjen bygget på arbeidet til Williamina Fleming.

Cannon jobbet som assistent ved Harvard-observatoriet fra 1896 under Edward Pickering. Hun tok over som leder for billedarkivet etter Williamina Fleming fra 1911.

I løpet av de 45 årene hun arbeidet med det fotografiske materialet, klassifiserte hun spektre for over 395 000 stjerner over hele himmelen. 225 300 av stjernene hun klassifiserte ble presentert i Henry Draper-katalogen. Cannon oppdaget også flere hundre variable stjerner og fem novaer ved å studere det enorme billedmaterialet.

I 1933 opprettet hun Annie Jump Cannon Award, som årlig deles ut til en kvinnelig nordamerikansk astronom for bidrag til astronomien. 

Det var først i 1938 Cannon ble professor i astronomi ved Harvard. To år senere pensjonerte hun seg fra Harvard-observatoriet, men hun fortsatte å forske frem til sin død året etter. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.