Annie Jump Cannon

Faktaboks

Annie Jump Cannon
Uttale
kˈænən
Født
11. desember 1863, Dover, Delaware, USA
Død
13. april 1941, Cambridge, Massachusetts, USA
Annie Jump Cannon
/Library of Congress.
Annie Jump Cannon
/Acc. 90-105 - Science Service, Records, 1920s-1970s, Smithsonian Institution Archives.

Artikkelstart

Annie Jump Cannon var en amerikansk astronom som er kjent for å ha utarbeidet den såkalte harvardklassifikasjonen av stjerners fargespektrum. Dagens spektralklasser for stjerner er basert på hennes arbeid, som igjen bygget på arbeidet til den skotsk-amerikanske astronomen Williamina Fleming (1857–1911).

Cannon jobbet som assistent ved Harvard-observatoriet fra 1896 under Edward Pickering. Hun tok over som leder for billedarkivet etter Williamina Fleming da hun døde i 1911.

I løpet av de 45 årene hun arbeidet med det fotografiske materialet, klassifiserte hun spektre for over 395 000 stjerner over hele himmelen. 225 300 av stjernene hun klassifiserte ble presentert i Henry Draper-katalogen. Cannon oppdaget også flere hundre variable stjerner og fem novaer ved å studere det enorme billedmaterialet.

I 1933 opprettet hun Annie Jump Cannon Award, en pris som årlig deles ut til en kvinnelig nordamerikansk astronom for bidrag til astronomien.

Det var først i 1938 Cannon ble professor i astronomi ved Harvard. To år senere pensjonerte hun seg fra Harvard-observatoriet, men hun fortsatte å forske frem til sin død året etter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg