Faktaboks

Hans Leinberger
Uttale
lˈain-
Født
1470
Død
1531
Levetid - kommentar
fødselsår kan være mellom 1470 og 1480 og dødsår noe senere enn 1531
Hans Leinberger: Høyalteret i St. Kastuluskirken, ferdig 1514. Moosburg, Bayern.
.
Lisens: CC BY SA 3.0

Hans Leinberger var en tysk billedhugger fra Altbayern (den sydligste delen av Bayern). Han virket i overgangen mellom sengotikk og renessanse og var en av tidens mest betydelige treskjærere og skulptører. Han arbeidet i tre, metall og stein.

Det er ingen sikre opplysninger om Leinberger før 1610 da han oppholdt seg i Landshut. Sannsynligvis var han en periode ansatt der som hoffkunstner. Etter 1516 utførte han noen arbeider for hertug Ludvig 10, men ingen av disse er bevart. Leinberger skapte mange verk for kirker i Altbayern. Kirkestatuene fra Landshut hører til hans fremste. Hans mest kjente arbeid er høyalteret i St. Kastuluskirken i Moosburg. Stilen til Leinberger er monumental, der dype utskjæringer med både faste og myke former, gir et kontrastfylt og elegant uttrykk.

Høyalteret i St. Kastuluskirkeni Moosburg

Det utskårne høyalteret i St. Kastuluskirken i Moosburg var ferdig i 1514 og er, med sine 14 meter, det største bevarte alteret i Altbayern. Med sirlig og rikt ornamentert utforming fyller det koret i kirken. Sentralt i alteret står Maria og holder Jesusbarnet på venstre arm, begge kledt i forgylt kappe. Ved Marias venstre side står Den Hellige Kastulus og på hennes høyre side, keiser Henrik 2. Ytterst til venstre ses Døperen Johannes og tilsvarende ytterst til høyre, Evangelisten Johannes. Alle figurene har drakter med rikt foldefall i bølgende former, typisk for den sengotiske stilen. Over dem svever to engler med gullkronen mellom seg. Den øverste delen av høyalteret viser korsfestelsen med Kristus på korset flankert av Maria og Johannes. Krusifikset er fra 1520–1530, og blant de senere arbeidene til Leinberger. På hver side står St. Korbinian og Den hellige burgunderkongen Sigismund. De er begge laget av assistenter i Leinbergers verksted under hans veiledning. Opprinnelig var det også fire utskårne sidepaneler med motiver fra St. Kastulus’ martyrdom. De henger nå på veggene i kirkens kor.

Andre verk

Hans Leinberger: Rosenkransmadonnaen. 1516-18. St. Martinskirke, Landshut. Bayern.
.
Lisens: CC BY 3.0

I 1614 fikk Leinberger oppdraget med å lage en bronsestatue av Grev Albrecht 4 av Habsburg til Keiser Maximilians gravmæle i Hoffkirken i Innsbruck. Den ble utformet sammen med Albrecht Dürer, som laget tegningen. Samarbeidet med den berømte kunstneren viser at Leinberger var høyt verdsatt.

Leinberger laget Rosenkransmadonnaen 1516–1518 til St. Martinskirken i Landshut. Opprinnelig hang madonnastatuen svevende i midten av kirkerommet, omgitt av en rosenkrans, derav navnet. Markerte og elegante draperier i den forgylte drakten til Maria og de livlige gestene til Jesusbarnet gir skulpturen kraft og energi.

Den hellige Jakobus (eller Jodukus) fra rundt 1520–1525, laget Leinberger for St. Jodukuskirken i Landshut. Skulpturen er nå i Bayerisches Nationalmuseum, München. Helgenen sitter med et ettertenksomt blikk og holder en bok i fanget. Fingrene som blar i boken, er svært levende framstilt. Foldene i drakten er skåret dypt inn i treblokken og gir nærmest et malerisk uttrykk.

St. Stefan fra rundt 1525–1530, opprinnelig en kirkeskulptur i Landshut, er nå i Metropolitan Museum of Art i New York. St. Stefan, ansett som den første kristne martyren, sitter på en benk og holder i høyre hånd en oppslått bok som bærer tre steiner. De viser til at St. Stefan døde ved steining. Leinberger har, med sin utsøkte og levende modellering, skapt et verk som gir inntrykk av å være en rundskulptur, selv om det i virkeligheten er et relieff.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg