Faktaboks

Albert Marquet
Uttale
markˈe
Født
27. mars 1875
Død
14. juni 1947
Mørk kvinnelig akt
Uten år.
Mørk kvinnelig akt
Av .

Albert Marquet var en fransk maler. Han ble tidlig kjent med Henri Matisse og sluttet seg til fauvistene i 1906. Marquet var den mest tradisjonsbundne innen gruppen, og hans maleri mistet etter hvert fauvismens rike fargebruk til fordel for et intenst valørstudium, særlig i grått. Byskildringer og landskaper var et gjentagende tema og karakteristisk for ham var de mange elve- og havnemotivene, ofte i tåke, regn eller sludd.

Fra rundt 1910 og utover gikk Marquet over til en mer naturalistisk stil hvor portretter og kvinneakter fikk en mer sentral plass i motivkretsen enn tidligere. Tidvis nærmet han seg også impresjonismen i teknikk og fargebruk. Han besøkte Oslo i 1912 og 1925, hvor han blant annet malte motiver fra Kolsås.

Marquet illustrerte også bøker og arbeidet med keramikk. Han er representert i Nasjonalgalleriet i Oslo med tegninger og to malerier.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg