Théodore Chassériau

Faktaboks

Théodore Chassériau
uttale:
ʃaserjˈå
født:
1819
død:
1856

Théodore Chassériau. Esther. Maleri, 1841. Louvre, Paris.

.
Lisens: fri

Théodore Chassériau, fransk maler; begynte som 10-åring som elev hos Ingres, hvor han lærte aktstudiet til fulle og samtidig mottok inntrykk av mesterens klassisistiske kunst. Senere ble Delacroix og den romantiske retning bestemmende for ham, da særlig romantikkens eksotisme.

De sensuelle og praktsøkende trekk i hans maleri kommer best til sin rett i de rike skildringer av kvinner i eksotiske, mytologiske eller religiøse motiver, Venus marine (1838), Harem, Esther (1841) og Tepidariet (1853). Han kombinerer en funklende, nesten mystisk koloritt med en stram og klar formoppbygging og en utpreget harmonisk og grasiøs linjeføring.

Han var en fremragende portrettmaler; blant de mest kjente er De to søstre (1843). Hans store fresker i Cour des Comptes i Paris (1844–48) ble ødelagt under Pariskommunen, men fragmentene Freden, Krigen og Handelen finnes i Louvre. Han utførte også kirkeutsmykninger i Paris, blant annet Korsnedtagelsen i St.-Philippe du Roule (1854–56). Som grafiker kjent for etsningsserien Othello.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg