Faktaboks

Gilbert Keith Chesterton

G. K. Chesterton

Uttale
tʃˈestətən
Født
29. mai 1874, London, Storbritannia
Død
14. juni 1936, Beaconsfield, Storbritannia
Gilbert Keith Chesterton

Gilbert Keith Chesterton var en britisk journalist og forfatter. Han var i mange år medarbeider i det liberale Daily News. Fra 1916 redigerte han tidsskriftet The New Witness, som fortsatte som G. K.s Weekly til hans død. Det vendte seg mot kapitalismen på den ene siden og mot sosialismen på den annen, og forfektet en størst mulig spredning av eiendommen, «distributism». Han stod i opposisjon til imperialister som Kipling og rasjonalister som Shaw og Wells. Da han i 1922 ble opptatt i den katolske kirke, betegnet dette ikke noe brudd i hans forfatterskap.

Forfatterskap

Heretics (1905), Orthodoxy (1908, norsk oversettelse: Paradoks, 1949), og The Everlasting Man (1925; norsk oversettelse av Sigrid Undset: Det evige menneske, 1931) er djerve og vittige angrep på vantro og negativisme og glimrende innlegg for troen på underet i tilværelsen. Chestertons forfatterskap er voluminøst (cirka 100 bøker) og vidtspennende. Han fengsler ved sine overraskende synsmåter, sin munterhet midt i det dypeste alvor og ved sin forkjærlighet for paradokser, som av og til kan virke overdreven. På vers viste han sitt mesterskap i det lange fortellende diktet The Ballad of the White Horse (1911) og i den fine samlingen Poems (1915). I en klasse for seg står hans fantastiske sosiale og filosofiske romaner, som The Napoleon of Notting Hill (1904), The Man Who Was Thursday (1908) og The Return of Don Quixote (1927). Hans samlinger av detektivhistorier om «Father Brown» ble meget populære (en del kom i norsk oversettelse 1916 og 1973).

Chestertons litteraturkritiske forfatterskap rommer en mengde nye og friske iakttagelser. Han skrev en ypperlig bok om Dickens (1906) og et utmerket oversiktsverk, The Victorian Age in Literature (1913). Hans ypperste teologiske studie er St. Thomas Aquinas (1933). I 1936 kom hans Autobiography. Ellers bør nevnes hans tallrike essaysamlinger (for eksempel Tremendous Trifles, 1909), som er underholdende og tankevekkende.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg