Faktaboks

Nasaret
arabisk: al-Nasira hebraisk: Nazerat
Uttale
nˈasaret
Nasaret
Bebudelseskirken ble ferdigstilt i 1969.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Nasaret er en by i Galilea i Israel. Byen har 78 693 innbyggere (CBS, estimat for 2020), hvorav majoritetsbefolkningen – cirka 70 prosent – er muslimske arabere.

Nasaret har noe industri, blant annet produksjon av næringsmidler, tekstiler og bildekk. De siste tiårene har byen også markert seg innen informasjonsteknologi og programvareutvikling. Turisme har tradisjonelt vært en viktig næring, men siden etter utbruddet av den andre intifadaen i 2000 har inntektene fra turister vært minimale. Det er betydelig arbeidspendling til andre steder, blant annet til den jødiske bosettingen Nof HaGalil øst for byen (grunnlagt som Nazareth Illit, 'øvre Nasaret', i 1957).

Det historiske Nasaret er kjent som Jesu hjemsted i barndommen. Byen har flere kirker bygd over minnesteder fra Jesu liv, blant annet Mariakilden, Josefs verksted og synagogen hvor Jesus etter tradisjonen gikk i lære, og bebudelsesgrotten (innebygd i den romersk-katolske Bebudelseskirken, ferdigstilt 1969), den største kirken i Midtøsten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg