By i Spania, Galicia, hovedstad i provinsen La Coruña, ved Atlanterhavet, på en halvøy mellom Ensenada del Orzán og La Bahía; 243 300 innb. (2006). En av Spanias viktigste havnebyer og landets nest viktigste fiskehavn. Utførsel av fisk, vin og kveg; innførsel av kull, olje og ferdigvarer. Industrien omfatter fiskehermetikk, skipsbygging, kjemisk industri, tekstilfabrikker, tobakks- og fyrstikkfabrikker. Et oljeraffineri med kapasitet på 2,5 mill. tonn i året ble satt i drift 1965. Garnison, tidligere befestet.

Byen består av to deler: den eldste, Ciudad Vieja, på østsiden av halvøya, og den nye, La Pescadería, på den smale landtangen som forbinder halvøya med fastlandet, samt på selve fastlandet. Lengst ute på halvøya står det 50 m høye romerske Herkulestårn (98–117), nå fyrtårn.

La Coruña er av førromersk opprinnelse og ble i middelalderen kalt Caronium. Byen tilhørte maurerne fra 700- til 900-tallet. Den gamle byen ble planlagt og påbegynt av Alfons 9 i 1209, og var under Portugal på 1300-tallet. Den spanske armada seilte fra La Coruña mot England 1588; året etter ble byen inntatt og brent av Sir Francis Drake. Byen stagnerte etter tapet av de spanske kolonier Cuba og Puerto Rico 1898.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.