La Coruña (by i Spania)

Artikkelstart

La Coruña er en by i Spania, i Galicia, hovedstad i provinsen La Coruña. Byen ligger ved Atlanterhavet, på en halvøy mellom Ensenada del Orzán og La Bahía og har 243 300 innbyggere (2006). Den er en av Spanias viktigste havnebyer og landets nest viktigste fiskehavn. Viktig næring er utførsel av fisk, vin og kveg; innførsel av kull, olje og ferdigvarer. Industrien omfatter fiskehermetikk, skipsbygging, kjemisk industri, tekstilfabrikker, tobakks- og fyrstikkfabrikker. Et oljeraffineri med kapasitet på 2,5 millioner tonn i året ble satt i drift i 1965. Byen er en garnison, tidligere befestet.

Faktaboks

Uttale
la corˈuña
Også kjent som
På galisisk: A Coruña

Byen består av to deler: den eldste, Ciudad Vieja, på østsiden av halvøya, og den nye, La Pescadería, på den smale landtangen som forbinder halvøya med fastlandet, samt på selve fastlandet. Lengst ute på halvøya står det 50 m høye romerske Herkulestårn (98–117), nå fyrtårn.

Historikk

La Coruña er av førromersk opprinnelse og ble i middelalderen kalt Caronium. Byen tilhørte maurerne fra 700- til 900-tallet. Den gamle byen ble planlagt og påbegynt av Alfons 9 i 1209, og var under Portugal på 1300-tallet. Den spanske armada seilte fra La Coruña mot England i 1588; året etter ble byen inntatt og brent av Francis Drake. Byen stagnerte etter tapet av de spanske koloniene Cuba og Puerto Rico i 1898.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg