Frode Berg (musiker)

Faktaboks

Frode Berg
Født
24. oktober 1971

Artikkelstart

Frode Berg er en norsk musiker som spiller kontrabass og el-bass og cello. Han er nok mest kjent for sitt arbeid i Helge Lien Trio, men har også spilt i mange andre sammenhenger, blant annet som kontrabassist for Oslo-filharmonien siden 2010.

Bakgrunn

Berg er sønn av en sjømannsprest, og bodde i Australia, Belgia, Frankrike og England, før han som 11-åring kom tilbake til Norge. Hans mor sang i Oslo Filharmoniske Kor, noe som gjorde at han ble eksponert for klassisk musikk og særlig innspillinger med Oslo-filharmonien i ung alder. Berg fikk undervisning i trompet og tok pianotimer ved Lier musikkskole, der han møte likesinnede og etter hvert ble med i et rockband på skolen. Musikkinteressen gikk videre fra rock og heavy metal til jazz, og særlig jazz-rock og fusion inspirert av band som Mahavishnu Orchestra.

Berg studerte klassisk bass på Musikkhøyskolen i Oslo i årene 1990 til 1994 under professor Knut Guettler. Han har også tatt privattimer med John Patitucci, en av hans store idoler. Berg nevner også Charlie Haden, Gary Peacock og Jaco Pastorius blant sine musikalske forbilder, i tillegg til rockorienterte bassister som Steve Harris og Billy Sheenan.

Karriere

Frode Berg har vært en ettertraktet bassist innen klassisk musikk, visesang, barnemusikk og ikke minst jazz. Han har blant annet spilt mye med gitaristen Knut Værnes i ulike sammenhenger, herunder med delt kreditering på utgivelsen Jaques Tati fra 1995. Hans første store internasjonale jobb var med discoartisten Donna Summer. I 2003 gav han ut sitt første album under eget navn, Dig It!. Innspillingen er gjort med en kvartett der blant andre saksofonisten Petter Wettre medvirker, og musikalsk er den innom post-bop men har også fusion-liknende tendenser. Berg trakterte vekselvis kontrabass og el-bass under innspillingen.

Berg hadde et langt samarbeid med pianisten Helge Lien i Helge Lien Trio. Han spilte på trioens debut, What Are You Doing The Rest Of Your Life (2001), og var med å vinne Spellemannpris i klassen for jazz med albumet Hello Troll i 2008. Sammen med Helge Lien Trio har Berg også vært nominert i 2002 for albumet Spiral Circle, og i 2011 for Natsukashi!. Hans siste album med trioen er Brothers fra 2017, innspilt i samarbeid med den polske fiolinisten Adam Bałdych.

Forøvrig har Berg medvirket på et 50-tall album innen flere sjangre, blant andre med Oslo Groove Company, Lars Klevstrand, Jan Eggum og Michael Bloch.

Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg