Sjømannsprester er prester som ansettes av Sjømannskirken for å utføre prestetjeneste blant norske sjøfolk, andre maritimt ansatte, slik som innen oljesektoren, og fastboende nordmenn i utlandet.

I følge årsrapporten for 2018 hadde sjømannskirken 55 sjømannsprester. Flere av disse var i deltidsstillinger, 8 prester var i ambulerende tjeneste og det ble også utført tjenester over nett. Sjømannsprestene fører kirkebøker og sender hvert år utskrift av bøkene til biskopen i Bjørgvin, som er deres geistlige overordnede.

Virksomhet

Sjømannskirkene er både kirkelige og kulturelle møtesteder. Prestene har derfor oppgaver både som prester og som tilretteleggere av kulturelle tiltak.

Sjømannskirken har en egen gruppe prester som arbeider på oljeplattformer, forsyningsskip og blant ansatte i oljesektoren og deres familier. Prestene arbeider med sjelesorg, forkynnelse, familierådgivning, konflikthåndtering, mellommenneskelige spørsmål i arbeidsmiljø, stressmestring og bearbeiding etter ulykker og andre hendelser. Kirken har egen kriseberedskap som har vært brukt ved en rekke ulykker.

Prestene driver oppsøkende arbeid ved behov og besøker nordmenn på sykehus, i fengsel og drar på hjembesøk. En del av kirkens prester er ansatt i en ambulerende tjeneste.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Barsnes, Hilde (2011). Et lite stykkje Noreg. Stat & Styring, 2011 (04), side 26–28.
  • Brunvand, Leif (1946). Glimt og gløtt fra arbeidet i skotske havner: De Norske sjømannsmisjon i krigsårene 1940 – 1945. Bergen: Den Norske sjømannsmisjons forlag.
  • Den Norske sjømannsmisjon hovedstyre (1914). «Foreningen til evangeliets forkyndelse for skandinaviske sjømænd i fremmede havner» i 50 aar, 1864 – 1914: festskrift. Bergen: Den Norske sjømannsmisjon hovedstyre
  • Hoel, Virginia (2010). «En nærliggende Kjærlighedens Pligt»: den norske sjømannsmisjons virksomhet i Amsterdam og Rotterdam 1876 – 1922. Sjøfartshistorisk årbok: Stiftelsen Bergen Sjøfartsmuseum.
  • Holt, Torbjørn (2016). Norsk kirkeliv sett fra England. Kirke og Kultur, 2016 (01), side 15 – 34.
  • Knudsen, Fredrik (1936). Den Norske sjømannsmisjon. Oslo: Norsk Sjøfartsmuseum.
  • Kvale, Dagfinn (2003). «Kjerka ordner alt»: en sjømannsprest ser seg om i glede. Bergen: Rhema forlag.
  • Skofteland, F. T. (2004). «Kjerka» – et varemerke: en presentasjon og drøfting av Sjømannskirkens arbeid med særlig henblikk på mulige implikasjoner av navneskiftet i 2004. Stavanger: Misjonshøgskolen.
  • Ursin, J. (1946). I brennpunktet: den Norske sjømannsmisjon i krigsårene 1940 – 1945. Bergen: Den Norske sjømannsmisjons forlag.
  • Van der Hagen (2008). Der brenningen brøt: i sjømannsmisjonens tjeneste i krigsårene 1940 – 1945. Kristiansand: Stiftelsen Arkivet.
  • Wasberg, Gunnar Christie (1964). Med norsk sjømannsmisjon i hundre år: 1864 – 1964. Bergen: Den Norske sjømannsmisjon.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg