Faktaboks

retoromansk
Uttale
rˈetoromˈansk
Språkkoder
rm, roh (RM, ROH)
ISO-639:3
roh

Retoromansk er en fellesbetegnelse for de romanske dialektgruppene romansch, ladinsk og friulisk, som snakkes i Alpene i Sveits og Italia.

Betegnelsen retoromansk brukes også noen ganger om romansch (sveitsisk retoromansk), som er et av de fire offisielle språkene i Sveits.

I Sveits har et skriftspråk som kalles rumantsch grischun vært i bruk siden 1982. Dette språket er basert på retoromanske dialekter (romansch) i kantonen Graubünden, og er ment å være et felles skriftspråk for mennesker som bruker disse dialektene.

Retoromansk har, som alle de andre romanske språkene, sitt opphav i latin. Språkene oppstod i de romerske alpeprovinsene Raetia og Noricum, og utgjorde tidligere et sammenhengende språkområde, men har gjennom historien gradvis blitt fortrengt av tysk og italiensk. Man regner i dag alle de retoromanske språkene som utrydningstruede.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Haiman, John & Paola Benincà: The Rhaeto-Romance Languages, 1992

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg