Bremen (by i Tyskland)

Bremen. Domkirken St. Petri.

Artikkelstart

Bremen er en by i Tyskland og hovedstad i delstaten Bremen. Byen ligger 70 km fra utløpet til Weser i Nordsjøen. Folketallet talte 547 900 innbyggere i 2007.

Bremen regnes som den viktigste havnebyen i Tyskland etter Hamburg. Utførsel av jern og stål, biler, maskiner og kjemikalier; innførsel av bomull, korn, frukt, kaffe, tobakk, jernmalm og andre råvarer. Industrien er betydelig, med store skipsverft og en tilknyttet jern-, stål- og maskinindustri. I tillegg har byen tekstilindustri, kornmøller, bryggerier, produksjon av tobakk, sjokolade og kaffe. Bremens universitet ble grunnlagt i 1971.

Økonomien til Bremen (delstat) er rangert som nummer 16 av de tyske delstatene og produserer 1 prosent av bruttonasjonalprodukt – BNP (2016). Det utgjør cirka 32 milliarder euro. Når det gjelder BNP per innbygger er Bremen derimot rangert som nummer to.

Bybeskrivelse

Bremen. Marktplatz med Rolandsstatuen.

Den eldste bydelen (Altstadt), som ligger på høyre bredd av Weser, er sentrum for varehandelen og for byens administrasjon. Her ligger Marktplatz med Rolandstatuen, det praktfulle rådhuset i renessansestil og byens domkirke (Dom St. Petri) fra 1000-tallet.

På vestbredden av Weser ligger den «nye» by (Neustadt), anlagt på 1600-tallet. Nyere bydeler har i tidens løp vokst frem utenfor sentrum, i økende grad også utenfor selve byen, og det har vært stor gjenreisning etter ødeleggelsene under andre verdenskrig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg