Bremen. Domkirken St. Petri.

av Lars Mæhlum. CC BY NC SA 3.0

By i Tyskland, hovedstad i delstaten Bremen, ved Weser, 70 km fra utløpet i Nordsjøen; 547 900 innb. (2007). Den viktigste havneby i Tyskland etter Hamburg. Utførsel av jern og stål, biler, maskiner og kjemikalier; innførsel av bomull, korn, frukt, kaffe, tobakk, jernmalm og andre råvarer. Industrien er betydelig, med store skipsverft og en tilknyttet jern og stål- og maskinindustri. I tillegg tekstilindustri, kornmøller, bryggerier, produksjon av tobakk, sjokolade, kaffe. Universitet (fra 1971), flere høyskoler, akademier, museer m.m.

Den eldste bydelen (Altstadt), som ligger på høyre bredd av Weser, er sentrum for varehandelen og for byens administrasjon. Her ligger Marktplatz med Rolandstatuen, det praktfulle rådhuset i renessansestil og byens domkirke (Dom St. Petri) fra 1000-tallet.

På vestbredden av Weser ligger den «nye» by (Neustadt), anlagt på 1600-tallet. Nyere bydeler har i tidens løp vokst frem utenfor sentrum, i økende grad også utenfor selve byen, og det har vært stor gjenreisning etter ødeleggelsene under den annen verdenskrig.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.