Faktaboks

Uttale

frederikshˈavn

.
Frederikshavn
Den gamle bebyggelsen i Frederikshavn by.
Av .
Lisens: CC BY NC 2.0

Frederikshavn kommune er en kommune på østkysten av Nordjylland i Danmark. Den hadde 58 878 innbyggere i 2022 og har et areal på 649 kvadratkilometer. Kommunen oppsto ved sammenslåing av Frederikshavn kommune, Skagen kommune og Sæby kommune ved kommunereformen i 2007. Frederikshavn by er administrativt sentrum.

Kommunen strekker seg fra Grenen ved Skagen, Danmarks nordligste punkt, til Jyske Ås i sør. Næringslivet i Skagenområdet er konsentrert om fiske og turisme, mens byen Frederikshavn er en travel havn med båtforbindelser til Læsø, Gøteborg, Larvik og Oslo. Motorvei og togforbindelse går sørover i Jylland. Mange av kommunens innbyggere pendler til Ålborg.

Frederikshavn by

Frederikshavn ligger ved Kattegat og het Fladstrand inntil den fikk byrettigheter i 1818. Den ble befestet på slutten av 1600-tallet for å sikre forbindelsen mellom Danmark og Norge. Frederikshavn er vennskapsby med Larvik.

Samferdsel

Havnen ble grunnlagt i 1805, sterkt utvidet i 1960-årene og omfatter i dag trafikkhavn med fergeforbindelse til Læsø, Göteborg og Larvik, samt fiskeri- og lystbåthavn. Frem til mars 2020 opererte Stena Line også en fergeforbindelse til Oslo. Frederikshavn er hjemsted for statens isbrytere, samt marinens Flådestation Frederikshavn, Danmarks største flåtehavn. I byen foregår det livlig handel med et stort antall norske og svenske kunder, som ofte er på dagsbesøk med ferge.

Landemerker

I den gamle bydelen rett vest for havnen ligger Frederikshavn kirke (1890–1892), som er en kalksteinskirke i romansk stil, og Fladstrand kirke (1688–1690). I sentrum finnes også Kunstmuseet og Krudttårnet, som ble innredet til museum i 1948. Frederikshavn har sykehus og flere utdanningsinstitusjoner.

Syd for byen reiser Pikkerbakken seg, 71 meter over havet. Umiddelbart syd for denne ligger Bangsbo fort som ble bygget av tyskerne under andre verdenskrig. Deler av fortet er åpent for publikum, mens andre deler benyttes av Maritimt Overvågningscenter Nord.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg