Læsø

Læsø
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Læsø er en øy og kommune som ligger i Kattegat (ca. 30 km sørøst for Frederikshavn) i Danmark; 114 kvadratkilometer med 1793 innbyggere i 2017. Administrasjonssenter heter Byrum og ligger midt inne på øya.

Læsø er en lav øy; en tredjedel er oppdyrket; store strekninger med særpreget natur, sandsletter og lyngmarker. Høyeste punkt er Højsande, 21 meter over havet. Kysten er grunn.

Øya har flyplass. Næringslivet består mye av turisme, og noe husdyrhold (kveg, svin, sau og pelsdyr) og fiskerier som imidlertid er i tilbakegang. Læsø har en isolert beliggenhet og befolkningstallet avtar. Det er planer om at Læsø med omliggende havområder skal danne en marin naturpark. Læsø hadde lenge en særegen byggeskikk, kjennetegnet ved bruken av tang som taktekkingsmateriale.

I 1991 ble den gamle saltproduksjonen på Læsø gjenopptatt, og er nå i virksomhet hele året. Produksjonen ligger på 75 tonn årlig, og Læsø sydesalt er blitt en kjent merkevare over hele Danmark.

Læsø Kommune har ikke kommunevåpen, men et segl med bilde av Knut den hellige (1042-1086). Veggen bak kongen er dekket av en ornamentikk med roser og kors som tyder på at det er gildesegl som stammer fra 1300-tallet. Seglet ble brukt av menige læsoboere når de henvendte seg til kongen eller øvrigheten.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg