Læsø er en øy og kommune som ligger i Kattegat (ca. 30 km sørøst for Frederikshavn) i Danmark; 114 kvadratkilometer med 1793 innbyggere i 2017. Administrasjonssenter heter Byrum  og ligger midt inne på øya.

Læsø er en lav øy; en tredjedel er oppdyrket; store strekninger med særpreget natur, sandsletter og lyngmarker. Høyeste punkt er Højsande, 21 meter over havet. Kysten er grunn.

Øya har flyplass. Næringslivet består mye av turisme, og noe husdyrhold (kveg, svin, sau og pelsdyr) og fiskerier som imidlertid er i tilbakegang. Læsø har en isolert beliggenhet og befolkningstallet avtar. Det er planer om at Læsø med omliggende havområder skal danne en marin naturpark. Læsø hadde lenge en særegen byggeskikk, kjennetegnet ved bruken av tang som taktekkingsmateriale.

I 1991 ble den gamle saltproduksjonen på Læsø gjenopptatt, og er nå i virksomhet hele året. Produksjonen liger på 75 tonn årlig, og Læsø sydesalt er blitt en kjent merkevare over hele Danmark.

Læsø Kommune har ikke kommunevåpen, men et segl med bilde av Knut den hellige (1042-1086). Veggen bak kongen er dekket av en ornamentikk med roser og kors som tyder på at det er gildesegl som stammer fra 1300-tallet. Seglet ble brukt av menige læsoboere når de henvendte seg til kongen eller øvrigheten.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.