Læsø
Læsø
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Utsikt fra Højsand.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Læsø er en øy og kommune som ligger i Kattegat (omlag 30 kiloemter sørøst for Frederikshavn) i Danmark. Øya hadde 1769 innbyggere i 2022 og har et areal på 114 kvadratkilometer. Administrasjonssenteret heter Byrum og ligger midt inne på øya.

Læsø er en lav øy; en tredjedel er oppdyrket; store strekninger med særpreget natur, sandsletter og lyngmarker. Høyeste punkt er Højsande, 21 meter over havet. Kysten er grunn.

Øya har flyplass. Næringslivet består mye av turisme, og noe husdyrhold (kveg, svin, sau og pelsdyr) og fiskerier som imidlertid er i tilbakegang. Læsø har en isolert beliggenhet og befolkningstallet avtar. Det er planer om at Læsø med omliggende havområder skal danne en marin naturpark. Læsø hadde lenge en særegen byggeskikk, kjennetegnet ved bruken av tang som taktekkingsmateriale.

I 1991 ble den gamle saltproduksjonen på Læsø gjenopptatt, og er nå i virksomhet hele året. Produksjonen ligger på 75 tonn årlig, og Læsø sydesalt er blitt en kjent merkevare over hele Danmark.

Læsø Kommune har ikke kommunevåpen, men et segl med bilde av Knut den hellige (1042–1086). Veggen bak kongen er dekket av en ornamentikk med roser og kors som tyder på at det er gildesegl som stammer fra 1300-tallet. Seglet ble brukt av menige læsoboere når de henvendte seg til kongen eller øvrigheten.

Byrum

Byrum kirke.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Byrum er den største byen på Læsø, med 438 innbyggere i 2017, og er kommunesenter i Læsø kommune i Region Nordjylland.

Byrum Kirke er øyas største, men ble opprinnelig oppført som kapell i 1269. Altertavlen er fra omkring 1450. Byrum har bibliotek og skole. Treskomaker Thorvald Hansens 17 meter høye Læsøtårn har vid utsikt over store deler av øya og ble oppført i 1927.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg