Forsvarets personell- og vernepliktssenter (FPVS) er en fellesavdeling i Forsvaret som forvalter alt vernepliktig personell og har det forvaltningsmessige ansvar for alle Forsvarets ansatte.

Forsvarets personell- og vernepliktssenter ble opprettet i 2013, og med nytt navn fra 1. januar 2014, gjennom en sammenslåing av Vernepliktsverket (VPV) og Forsvarets personelltjenester (FPT). VPV ble opprettet i 1991 til erstatning for det gamle Utskrivningsvesenet, som lå under Generalkrigskommissariatet.

Forsvarets personell- og vernepliktssenter har ansvaret for militær verneplikt, inklusive innkalling til og gjennomføring av sesjon, med påfølgende fordeling av mannskaper til forsvarsgrener og tjenestesteder. FPVS har også ansvaret for innkalling til førstegangstjeneste og repetisjonstjeneste; for rulleføring av militært personell, mobilisering og disponering av personell til internasjonal tjeneste og tjenestegjøring i faste stillinger i utlandet. FPVS har også ansvaret for utskriving til tjeneste i Sivilforsvaret.

Avdelingen skal også støtte Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) ved krisehåndtering ved ulykker eller alvorlige hendelser i utlandet som også involverer norsk militært personell. FPVS har også som oppgave å drive forebyggende arbeid og gjennomføre kontrolltiltak for å forhindre brudd på narkotika- og dopinglovgivningen blant ansatte i Forsvaret.

Avdelingens hovedkvarter er i Hamar. Sesjonssteder finnes i Alta, Bergen, Bodø, Førde, Harstad, Kirkenes, Kristiansand, Oslo, Værnes og Åndalsnes.

Eksterne lenker

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg