Faktaboks

Kurt Westergaard
Født
13. juli 1935, Døstrup nær Hobro, Region Nordjylland, Danmark
Død
14. juli 2021, København, Danmark
Kurt Westergaard tegner sin siste tegning for Jyllands-Posten i 2010

Kurt Westergaard tegnet en av de berømte karikaturene til Jyllands-Posten i 2005.

Kurt Westergaard tegner sin siste tegning for Jyllands-Posten i 2010
Av /Scanpix.

Kurt Westergaard var en dansk karikaturtegner, særlig kjent for sin satiriske tegning av profeten Muhammad publisert i Jyllands-Posten 2005. Tegningen førte til at han ble drapstruet.

Omstridt karikaturtegning

Westergaard var avistegner for Jyllands-Posten mellom 1983 og 2010. Høsten 2005 fikk han og 11 andre tegnere i oppdrag av avisen å tegne satiriske tegninger av profeten Muhammad. 30. september 2005 ble tegningene offentliggjort under overskriften «Muhammeds ansigt». Å spre satiriske bilder av Muhammad blir innen visse muslimske miljøer sett på som svært støtende. Westergaard var en av de få som hadde avbildet Muhammeds ansikt, og med en påtent lunte i turbanen. Offentliggjørelsen av tegningene førte blant annet til brenning av danske flagg, angrep på danske ambassader i Midtøsten og en større diplomatisk krise. Westergaards tegning ble den mest omstridte i media. I 2008 avdekket dansk etterretningstjeneste drapsplaner mot Westergaard, og 1. januar 2010 unnslapp han så vidt å bli drept i sitt eget hjem da en 27 år gammel somalier tok seg inn i huset hans med øks.

Westergaard var opprinnelig utdannet som lærer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev John Munkholm Andersen

I skriver:
"KURT WESTERGAARD
FØDT 13. juli 1935, Døstrup nær Hobro, Vest-Jylland, Danmark"
Vest-Jylland er forkert.
Døstrup og Hobro ligger i Himmerland og Østjylland, på grænsen mellem Nordjylland og Midtjylland. Så både Himmerland, Østjylland, Nordjylland og Midtjylland kan bruges, men der bør nok stå Nordjylland, da begge byer nu hører til Region Nordjylland (på dansk skrives det uden bindestreg; jeg kender ikke den norske stavemåde).
Himmerland og Østjylland er uofficielle, men hyppigt brugte, betegnelser.
Den danske wikipedia skriver helt korrekt om Døstrup:
https://da.wikipedia.org/wiki/D%C3%B8strup_(Mariagerfjord_Kommune
"Byen hører til Mariagerfjord Kommune og ligger i Region Nordjylland."
Jeg er selv født og opvokset i Døstrup som bysbarn med Kurt, er dog lidt yngre end ham, og har af og til truffet ham senere.
Vi tænkte mest på os selv som Himmerlændinge og Nordjyder.

svarte Katrine Kalleklev

Hei og takk for at du påpeker dette og kommer med riktig informasjon. Du har helt rett, jeg ser nå at Vest-Jylland er feil, og jeg skal rette opp i dette med en gang.
Takk igjen, og en god dag ønskes deg,
Med vennlig hilsen Katrine

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg