Finnemarka, kupert skoglende i Buskerud, mellom Drammenselvas dalføre i sør og vest, Tyrifjorden i nord og dens arm Holsfjorden, samt Lierdalen i øst, også kalt Lier og Modums finnemark. Bygd opp av eruptive bergarter fra perm. Mellom 500–700 m høye fjellkoller (høyeste punkt Breiliflaka, 702 moh.) ligger en rekke vann, som mest har avløp mot sør og øst. Omtrent midt i området ligger det største av dem, Glitre; 3,6 km2, 358 moh., med en liten grend på nordsiden. En privat kjørevei fører herfra ned til Sjåstad i Lierdalen. Glitre er drikkevannskilde for Drammen og flere andre kommuner.

Finnemarka er delt på mange eiere, vesentlig gårdbrukere i bygdene omkring. Utparsellering av hyttetomter og bilkjøring mot bompenger på private skogsbilveier har redusert naturpreget, unntatt i nordvest. Drammen kommune har kjøpt store arealer nær byen for å trygge friluftslivets interesser. For øvrig ligger det mange skogsstuer, tømmerkoier og sportshytter spredt utover i marka. Tallrike fotstier og skiløyper fører gjennom Finnemarka.

Navnet skriver seg fra finnenes (svensk-kvenenes) bosetning her på 1600-tallet, egentlig en videreflytting fra Finnskogene i Solør.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.