Finnemarka

Artikkelstart

Finnemarka er et kupert skoglende i kommunene Drammen, Lier, Modum og Øvre Eiker i Viken fylke. Finnemarka avgrenses av Drammenselvas dalføre i sør og vest, Tyrifjorden i nord og dens arm Holsfjorden, samt Lierdalen i øst, og er også kalt Lier og Modums finnemark.

Faktaboks

Også kjent som
Drammens Nordmark

Finnemarka er bygd opp av eruptive bergarter fra perm. Mellom 500–700 meter høye fjellkoller (høyeste punkt Breiliflaka i Modum, 702 meter over havet) ligger en rekke vann, som for det meste har avløp mot sør og øst. Omtrent midt i Finnemarka ligger det største av dem, Glitre; 3,6 kvadratkilometer, 358 meter over havet, med en liten grend på nordsiden. En privat kjørevei fører herfra ned til Sjåstad i Lierdalen. Glitre er drikkevannskilde for Drammen og flere andre kommuner.

Finnemarka er delt på mange eiere, vesentlig gårdbrukere i bygdene omkring. Utparsellering av hyttetomter og bilkjøring mot bompenger på private skogsbilveier har redusert naturpreget, unntatt i nordvest. Drammen kommune har kjøpt store arealer nær byen for å trygge friluftsinteressene. For øvrig ligger det mange skogsstuer, tømmerkoier og sportshytter spredt utover i marka. Det fører mange fotstier og skiløyper gjennom Finnemarka.

Navn

Navnet Finnemarka skriver seg fra finnenes (svensk-kvenenes) bosetning her på 1600-tallet; denne var egentlig en videreflytting fra Finnskogene i Solør.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Blehr, Otto, m.fl.: Finnemarka, [1982], isbn 82-990843-1-8
  • Flattum, Trygve, m.fl.: Finnemarka II : finnespor, store slekter, ødemarksliv og krigsår, 2001, isbn 82-90027-33-8, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg