Finnemarka, kupert skoglende i Buskerud, mellom Drammenselvas dalføre i sør og vest, Tyrifjorden i nord og dens arm Holsfjorden, samt Lierdalen i øst, også kalt Lier og Modums finnemark. Bygd opp av eruptive bergarter fra perm. Mellom 500–700 m høye fjellkoller (høyeste punkt Breiliflaka, 702 moh.) ligger en rekke vann, som mest har avløp mot sør og øst. Omtrent midt i området ligger det største av dem, Glitre; 3,6 km2, 358 moh., med en liten grend på nordsiden. En privat kjørevei fører herfra ned til Sjåstad i Lierdalen. Glitre er drikkevannskilde for Drammen og flere andre kommuner.

Finnemarka er delt på mange eiere, vesentlig gårdbrukere i bygdene omkring. Utparsellering av hyttetomter og bilkjøring mot bompenger på private skogsbilveier har redusert naturpreget, unntatt i nordvest. Drammen kommune har kjøpt store arealer nær byen for å trygge friluftslivets interesser. For øvrig ligger det mange skogsstuer, tømmerkoier og sportshytter spredt utover i marka. Tallrike fotstier og skiløyper fører gjennom Finnemarka.

Navnet skriver seg fra finnenes (svensk-kvenenes) bosetning her på 1600-tallet, egentlig en videreflytting fra Finnskogene i Solør.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.