Finnemarka er et kupert skoglende i kommunene Drammen, Lier, Modum og Øvre Eiker i Buskerud fylke. Finnemarka, som avgrenses av Drammenselvas dalføre i sør og vest, Tyrifjorden i nord og dens arm Holsfjorden, samt Lierdalen i øst, er også kalt Lier og Modums finnemark.

Faktaboks

Også kjent som
Drammens Nordmark

Finnemarka er bygd opp av eruptive bergarter fra perm som tilhører Oslofeltet, hovedsakelig Drammensgranitt og noe rombeporfyr. Mellom 500 og 700 meter høye fjellkoller (høyeste punkt Breiliflaka i Modum, 702 meter over havet) ligger en rekke vann, som for det meste har avløp mot sør og øst. Omtrent midt i Finnemarka ligger det største av dem, Glitre (3,6 kvadratkilometer, 358 meter over havet), med en liten grend på nordsiden. En privat kjørevei fører herfra ned til Sjåstad i Lierdalen. Glitre er drikkevannskilde for Drammen og flere andre kommuner.

Finnemarka er delt på mange eiere, vesentlig gårdbrukere i bygdene omkring. Utparsellering av hyttetomter og bilkjøring mot bompenger på private skogsbilveier har redusert naturpreget, unntatt i nordvest. Drammen kommune har kjøpt store arealer nær byen for å trygge friluftsinteressene. Finnemarka har mange skogsstuer, tømmerkoier og sportshytter, og det fører mange fotstier og skiløyper gjennom marka.

Navn

Navnet Finnemarka skriver seg fra skogfinnenes bosetning her på 1600-tallet; denne var egentlig en videreflytting fra Finnskogene i Solør.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Blehr, Otto, m.fl.: Finnemarka, 1982.
  • Flattum, Trygve, m.fl.: Finnemarka II : finnespor, store slekter, ødemarksliv og krigsår, 2001.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg