Lierdalen er en dal i Lier kommune i Buskerud fylke, som strekker seg fra Lierstranda lengst nord ved Drammensfjorden og nordover mot Holsfjorden. Den sørøstre armen av Tyrifjorden Lierdalen er vid og veldyrket. Gjennom dalen renner Lierelva. Dalsidene mot Finnemarka i vest og åsene i Oslo Vestmark i øst, er ganske bratte, og dalen er omgitt av høyereliggende skogkledde områder på begge sider.

Geologi

Hele Lierdalen opptil 150–180 meter har ligget under havet i istiden, og de marine avsetningene her har skapt god dyrkingsjord. Berggrunnen består av Oslofeltets lavaer i nordøst, for øvrig dypbergarter (granitt, syenitt). På vestbredden av Holsfjorden og i de sentrale strøk av kommunen er det kambrosiluriske skifere og kalkstein. På østbredden av Holsfjorden og nordre del av Lierdalen ligger lavaen over de løsere kambrosiluriske avsetningene og danner bratte åskanter.

Midt i dalen ligger Eggemorenen, en mektig israndavsetning som nesten stenger av Lierdalen. I nord ender dalen i Syllingmorenen cirka 150 meter over havet, som demmer opp Holsfjorden (63 meter over havet). Tyrifjorden har av denne grunn avløp ved Drammenselva like sør for Vikersund.

Fra fylkesvei 285 på østsiden av Lierdalen ved gården Asdøl strekker det bratte og trange Asdøljuvet seg opp til Asdøltjern i Vestmarka.

Jordbruk

Lierdalen har god dyrkningsjord og gunstig klima for jordbruk.

Lier kommune har størst areal under glass/plast av landets kommuner, nest størst grønnsaksareal i alt, og har det tredje største arealet til både frukt og bær av landets kommuner. Likevel brukes nesten halvparten av jordbruksarealet til korndyrking.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg