Lierdalen

Artikkelstart

Lierdalen, dal i Lier kommune i Buskerud, strekker seg fra Lierstranda lengst nord ved Drammensfjorden og nordover mot Holsfjorden, den sørøstre armen av Tyrifjorden Lierdalen er vid og veldyrket. Gjennom dalen renner Lierelva. Dalsidene mot Finnemarka i vest og åsene i Oslo Vestmark i øst, er ganske bratte, og dalen er omgitt av høyereliggende skogkledde områder på begge sider.

Geologi

Hele Lierdalen opptil 150-180 m har ligget under havet i istiden, og de marine avsetningene her har skapt god dyrkingsjord. Berggrunnen består av Oslofeltets lavaer i nordøst, for øvrig dypbergarter (granitt, syenitt). På vestbredden av Holsfjorden og i de sentrale strøk av kommunen er det kambrosiluriske skifere og kalkstein. På østbredden av Holsfjorden og nordre del av Lierdalen ligger lavaen over de løsere kambrosiluriske avsetningene og danner bratte åskanter.

Midt i dalen ligger Eggemorenen, en mektig israndavsetning som nesten stenger av Lierdalen. I nord ender dalen i Syllingmorenen ca. 150 moh., som demmer opp Holsfjorden (63 moh.). Tyrifjorden har av denne grunn avløp ved Drammenselva like sør for Vikersund.

Jordbruk

Lierdalen har god dyrkningsjord og gunstig klima for jordbruk.

Lier kommune har størst areal under glass/plast av landets kommuner, nest størst grønnsakareal i alt, og har det tredje største arealet til både frukt og bær av landets kommuner. Likevel brukes nesten halvparten av jordbruksarealet til korndyrking.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg