Lierdalen, dal i Lier kommune i Buskerud, strekker seg fra Lierstranda lengst nord ved Drammensfjorden og nordover mot Holsfjorden, den sørøstre armen av Tyrifjorden  Lierdalen er vid og veldyrket. Gjennom dalen renner Lierelva. Dalsidene mot Finnemarka i vest og åsene i Oslo Vestmark i øst, er ganske bratte, og dalen er omgitt av høyereliggende skogkledde områder på begge sider.

Hele Lierdalen opptil 150-180 m har ligget under havet i istiden, og de marine avsetningene her har skapt god dyrkingsjord. Berggrunnen består av Oslofeltets lavaer i nordøst, for øvrig dypbergarter (granitt, syenitt). På vestbredden av Holsfjorden og i de sentrale strøk av kommunen er det kambrosiluriske skifere og kalkstein. På østbredden av Holsfjorden og nordre del av Lierdalen ligger lavaen over de løsere kambrosiluriske avsetningene og danner bratte åskanter.

Midt i dalen ligger Eggemorenen, en mektig israndavsetning som nesten stenger av Lierdalen. I nord ender dalen i Syllingmorenen ca. 150 moh., som demmer opp Holsfjorden (63 moh.). Tyrifjorden har av denne grunn avløp ved Drammenselva like sør for Vikersund.

Lierdalen har god dyrkningsjord og gunstig klima for jordbruk.

Lier kommune har størst areal under glass/plast av landets kommuner, nest størst grønnsakareal i alt, og har det tredje største arealet til både frukt og bær av landets kommuner. Likevel brukes nesten halvparten av jordbruksarealet til korndyrking.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.