Nautofon i kart
Informasjon om nautofon ble trykket i sjøkartene. Her eksempel fra Utsira fyr i norsk sjøkart nr. 307L, utgave fra 1964.
Nautofon i kart
Lisens: CC BY SA 3.0
Utrangert Nauofon
Bildet viser en av to nautofoner ved Helnes fyr i Finnmark før riving i 2021. Nautofonen hadde da ikke vært i bruk siden 1980-tallet. Kartet viser hvordan utstyret ble vist i sjøkarene (kart 324D, trykket 1979). Se også egen artikkel om Helnes fyr.
Utrangert Nauofon
Av .

Nautofon er et tåkesignalapparat som tidligere ble benyttet på en del fyr, fyrskip og havner. Lyden frembringes ved at vekselstrøm sendes gjennom viklinger til elektromagneter, og derved setter en stålplate (membran) i svingninger. Lyden blir så forsterket og retningsbestemt ved at den strømmer ut gjennom lydtrakten foran membranen.

Faktaboks

Uttale
nautofˈon
Etymologi
av naut- og -fon; naut av gresk nautikos som gjelder skip og sjøfart, og fon av gresk fonet som gjelder lyd eller stemme.

Den første nautofonen i Norge var av tysk fabrikat, og ble satt opp ved Dyna fyr i 1928. Sammen med diafon og tyfon avløste nautofonen eldre sirener og tåkehorn. På grunn av utviklingen av moderne navigasjonssystemer, spesielt radaren, er nå alle nautofoner (og andre tåkesignaler) nedlagt i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg