Østafrikanske høyland, kupert fjellområde i Etiopia, Eritrea og nordlige Somalia. Området blir kalt Afrikas tak på grunn av høyde og areal. Det er største sammenhengende høydeområde på det afrikanske kontinentet. Det etiopiske høyland ligger stort sett over 1500 meter og opp til 4550 meter. Vegetasjonen består av lynghei, gresslette og urteeng.

Det etiopiske høyland består av det svært kuperte abyssinske platå  (Western Highland) og det mer avslepne Somaliplatået (Eastern Highland) som er adskilt av Rift Valley.

Den nordvestlige delen av det etiopiske høyland, Tigray og Amhara-regionen, omfatter Semienfjellene. Den høyeste toppen, Ras Dejen (4550 m), er det høyeste punkt i Etiopia og det fjerde høyeste i Afrika. Dessuten finnes Tanasjøen, som er kilden til Den Blå Nil.

Balefjellene i sørøstlige del av det etiopiske høyland er nesten like høye som Semienfjellene med topper over 4000 meter. Tullu Demtu (4337 meter) som er nest høyest i Etiopia, er lokalisert i Oromiaregion. Batu er på 4307 meter.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

6. september 2011 skrev Morten Olsen Haugen

Ifølge det etiopiske statistiske byrået csa.gov.et (http://www.csa.gov.et/index.php?option=com_rubberdoc&view=doc&id=317&format=raw&Itemid=561 ) finnes det ikke noe fjell på 4337 m i landet, og heller ikke noe fjell som heter Tullu Demtu. Ras Dejen er forresten korrigert til 4550 moh.

6. september 2011 svarte Svein Askheim

Takk for dine kommentarer. Jeg har korrigert artikkelen om Ras Dejen. Nest høyeste fjell skal jeg sjekke nærmere.

8. september 2011 svarte Svein Askheim

Fjellet er ikke oppgitt på etiopiske statistikker, men det er hyppig beskrevet i reiseguider - noen ganger skrevet med to ee'r.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.