Elvegårdsmoen

Artikkelstart

Elvegårdsmoen er en militær leir og øvingsplass for særlig Nord-Hålogaland heimevernsdistrikt (HV-16). Anlegget ligger rett øst for tettstedet Bjerkvik i Narvik kommune i Nordland, innenfor botnen av Herjangsfjorden og cirka 15 kilometer nordøst for Narvik sentrum. Største delen av Elvegårdsmoen ligger på en stor, flat sandmo, mens øvrige deler av leiren blant annet ligger i Stordalen ned mot Elvegårdselva nord for hovedanlegget.

Leiren er del av Bjerkvik garnison, som er hovedkvarter for Forsvarets verksted Bjerkvik og HV-16.

Historikk

Bygning 6 Sanitærbygg på Elvegårdsmoen er oppført i 1920 og er en iøynefallende del av det eldre, bevaringsverdige bygningsmiljøet på Elvegårdsmoen som ikke ble ødelagt under den annen verdenskrig.
Sanitærbygg Elvegårdsmoen
Lisens: CC BY SA 3.0

Elvegårdsmoen ble etablert i 1909. På samme måte som militærleirene Setermoen i Bardu og Drevjamoen i Vefsn, skjedde opprettelsen på bakgrunn av innføringen av allmenn verneplikt i Nord-Norge kort før 1900. På Elvegårdsmoen ble det fra starten av etablert rekruttskole både for infanteriet og ingeniørvåpenet. Også infanteriregiment nummer 15 (IR 15) og sjette sanitetskompani benyttet leiren tidlig, og begge hadde tilhold der fram til utbruddet av andre verdenskrig.

Tyskerne besatte Elvegårdsmoen uten kamp 9. april 1940 og hadde umiddelbart stor nytte av alle depotene som fantes i leiren. Senere under slaget om Narvik ble Elvegårdsmoen utsatt for alliert bombing, og mye av den eldste bebyggelsen ødelagt. Leiren ble for øvrig senere gjenerobret av vesentlig franske tropper, før de allierte ble beordret ut av landet i juni 1940. På Elvegårdsmoen erstattet okkupasjonsmakten raskt de ødelagte bygningene og supplerte med ytterligere bygg, vesentlig brakkebygg.

Etter krigen ble Elvegårdsmoen tatt i bruk av daværende HV-15 og for rekruttutdannelse for infanteriet. Deler av Brigade Nord var òg forlagt og øvde i leiren. Elvegårdsmoen var i tillegg administrasjonssted for flere av Forsvarets avdelinger i nord.

I dag

Elvegårdsmoen ble forberedt for mottak av mer enn 2000 soldater til den store vinterøvelsen "Cold Response" vinteren 2020. Det var til ingen nytte, for øvelsen ble avlyst i tolvte time på grunn av koronapandemien.

På grunn av okkupasjonsmaktens sterke tilstedeværelse på Elvegårdsmoen under andre verdenskrig, framstår leiren fortsatt som et delvis ekstysk anlegg. I det øvrige består bygningsmiljøet av en del bygninger fra den første utbyggingsperioden 1910til 1920 samt nyere funksjonsbygg for repetisjonsøvelser og HV.

Elvegårdsmoen utgjør et av de eldste og best bevarte militære bygningsmiljøene i Nord-Norge. På grunn av de store militærhistoriske og antikvariske verdiene leiren representerer, har Riksantikvaren fredet deler av den. Fredningen er ikke til hinder for militær bruk. Elvegårdsmoen er et mye benyttet øvelsesetablissement særlig til årlig trening for HV-16s mannskaper, og tar også imot allierte styrker. Leiren ble anbefalt videreført i FMR (Forsvarssjefens fagmilitære råd) i 2019.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg