Elisabeth Teige

Faktaboks

Elisabeth Teige

Elisabeth Cathrine Teige

Født
7. desember 1980, Ålesund
Elisabeth Teige har markert seg som en av Nordens mest etterspurte dramatiske sopraner.
Elisabeth Teige
Av .
Elisabeth Teige som Senta i Bergen Nasjonale Operas oppsetning av Richard Wagners Den flyvende Hollender. Ian Paterson som Hollenderen
Elisabeth Teige
Av /Bergen Nasjonale Opera.

Artikkelstart

Elisabeth Teige er en norsk dramatisk sopran som i løpet av få år har etablert seg som en av Nordens mest etterspurte operasangere. Hun er kjent for sin varme klang, intuitive musikalitet og sterke scenepersonlighet.

Utdannelse

Teiges første musikalske virksomhet var som slagverker i Nørvasund Skolekorps i Ålesund, der drømmen var å spille skarptromme – noe hun aldri oppnådde. Etter å ha prøvd seg på frisørlinjen på videregående skole, og et «tenkeår» i fiskeindustrien, søkte hun seg inn på musikklinjen på Fagerlia videregående skole i Ålesund, der hun sang pop og folkeviser og lærte noter.

Det var som korist i Ålesund Operakor hennes interesse for klassisk sang ble vekket. Da Riksoperaen, Den Norske Operas tidligere turnévirksomhet, besøkte byen, medvirket hun i en oppsetning av Hoffmanns eventyr (Jacques Offenbach), der Toril Carlsen spilte alle de tre kvinnelige hovedrollene. Teige bestemte seg der og da til å bli operasanger – ved hjelp av Carlsen.

Etter flere forsøk på å søke ulike musikkutdanningsinstitusjoner kom hun inn ved NTNU i Trondheim, der hun fikk Kåre Bjørkøy som lærer. Derfra gikk veien videre til Operahøgskolen ved Kunsthøgskolen i Oslo, der hun utfordret Carlsen til å bli hennes lærer. Sistnevnte, som aldri hadde undervist før, gikk med på å prøve. Pilotprosjektet førte frem: Carlsen ble senere professor i sang på både Barratt Due musikkinstitutt og Operahøgskolen.

Karriere

Elisabeth Teige som Leonore mot René Pape som Don Fernando i Semperopers oppsetning av Ludwig van Beethovens Fidelio

Elisabeth Teige som Leonore
Av /Semperoper.

Etter fullført operahøgskole var Teige praktikant på Den Norske Opera & Ballett i to år og gikk så over til frilanskarriere. Hennes gjennombrudd på Nasjonaloperaen var som Senta i Den flyvende hollender (Richard Wagner) i 2015 – en rolle hun også har tolket på Deutsche Oper Berlin, Oper Frankfurt og Bergen Nasjonale Opera.

Siden 2016 har hun hatt en rekke store roller på europeiske scener, som Elsa i Lohengrin (Wagner) i St. Gallen i Sveits, Leonore i Fidelio (Ludwig van Beethoven) på Semperoper i Dresden, der hun blant andre spilte mot René Pape, Cio-Cio-San i Madama Butterfly (Giacomo Puccini) i Opera på Skäret og Den Norske Opera & Ballett samt Floria i Tosca (Puccini) på operaen i Mannheim. Høsten 2019 gjorde hun suksess i tittelrollen i Turandot (Puccini) ved Deutsche Oper Berlin.

Utmerkelser

  • 2020 Tom Wilhelmsens Opera & Ballettpris
  • 2020 Kirsten Flagstad Internasjonale jubileumspris

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg