Elisabeth Teige

Faktaboks

Elisabeth Teige

Elisabeth Cathrine Teige

Født
7. desember 1980, Ålesund
Elisabeth Teige har markert seg som en av Nordens mest etterspurte dramatiske sopraner.
Elisabeth Teige
Av .

Elisabeth Teige er en norsk dramatisk sopran som i løpet av få år har etablert seg som en av Nordens mest etterspurte operasangere. Hun er kjent for sin varme klang, intuitive musikalitet og sterke scenepersonlighet.

Utdannelse

Elisabeth Teiges første musikalske virksomhet var som slagverker i Nørvasund Skolekorps i Ålesund, der drømmen var å spille skarptromme – noe hun aldri oppnådde. Etter å ha prøvd seg på frisørlinjen på videregående skole, og et «tenkeår» i fiskeindustrien, søkte hun seg inn på musikklinjen på Fagerlia Videregående skole i Ålesund, der hun sang pop og folkeviser – og lærte noter.

Det var som korist i Ålesund Operakor hennes interesse for klassisk sang ble vekket. Da Riksoperaen, Den Norske Operas tidligere turnévirksomhet, besøkte byen, medvirket hun i en oppsetning av Hoffmans eventyr (Offenbach), der Toril Carlsen spilte alle de tre kvinnelige hovedrollene. Elisabeth Teige bestemte seg der og da til å bli operasanger – ved hjelp av Toril Carlsen.

Etter flere forsøk på å søke ulike musikkutdanningsinstitusjoner, kom hun inn ved NTNU i Trondheim, der hun fikk Kåre Bjørkøy som lærer. Derfra gikk veien videre til Operahøgskolen ved Kunsthøgskolen i Oslo, der hun utfordret Toril Carlsen til å bli hennes lærer. Sistnevnte, som aldri hadde undervist før, gikk med på å prøve. Pilotprosjektet førte frem; Carlsen ble senere professor i sang på både Barratt Due musikkinstitutt og Operahøgskolen.

Karriere

Som Leonore mot René Pape som Don Fernando i Semperopers oppsetning av Beethovens Fidelio.
Elisabeth Teige som Leonore
Av /Semperoper.

Etter fullført operahøgskole, var Elisabeth Teige praktikant på Den Norske Opera & Ballett i to år og gikk så over til frilanskarriere. Hennes gjennombrudd på Nasjonaloperaen var som Senta i Den flyvende hollender (Wagner) i 2015, en rolle hun også har tolket i på Deutsche Oper Berlin, Oper Frankfurt og Bergen Nasjonale Opera.

Siden 2016 har hun hatt en rekke store roller på europeiske scener, som Elsa i Lohengin (Wagner) i St. Gallen i Sveits, Leonore i Fidelio (Beethoven) på Semperoper i Dresden, der hun blant andre spilte mot René Pape, Cio-Cio-San i Madama Butterfly (Puccini) i Opera på Skäret og Den Norske Opera & Ballett, samt Floria i Tosca (Puccini) på operaen i Mannheim. Høsten 2019 gjorde hun suksess i tittelrollen i Turandot (Puccini) ved Deutsche Oper Berlin, og hun har fått rollen som Gutrunde i Götterdämmerung under Festspillene i Bayreuth i 2020.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg