Faktaboks

Elisabeth Teige

Elisabeth Cathrine Teige

Født
7. desember 1980, Ålesund
Familie

Gift 2016 med operasanger Jens-Erik Aasbø (f. 20.12.1978)

Elisabeth Teige
Elisabeth Teige har markert seg som en av Europas mest etterspurte dramatiske sopraner.
Elisabeth Teige
Av .

Elisabeth Teige er en norsk dramatisk sopran som i løpet av få år har etablert seg som en av Europas mest etterspurte operasangere. Hun er kjent for sin varme klang, intuitive musikalitet og sterke scenepersonlighet.

Utdannelse

Elisabeth Teige som Senta
Elisabeth Teige i sin debutrolle ved Festspillene i Bayreuth 2022 som Senta i Den flyvende hollender
Elisabeth Teige som Senta
Av /Bayreuther Festspiele.

Teiges første musikalske virksomhet var som slagverker i Nørvasund skolekorps i Ålesund, der drømmen var å spille skarptromme – noe hun aldri oppnådde. Etter å ha prøvd seg på frisørlinjen på videregående skole, og et «tenkeår» i fiskeindustrien, søkte hun seg inn på musikklinjen på Fagerlia videregående skole i Ålesund, der hun sang pop og folkeviser og lærte noter.

Det var som korist i Ålesund Operakor hennes interesse for klassisk sang ble vekket. Da Riksoperaen, Den Norske Operas tidligere turnévirksomhet, besøkte byen, medvirket hun i en oppsetning av Hoffmanns eventyr (Jacques Offenbach), der Toril Carlsen spilte alle de tre kvinnelige hovedrollene. Teige bestemte seg der og da til å bli operasanger – ved hjelp av Carlsen.

Etter flere forsøk på å søke ulike musikkutdanningsinstitusjoner kom hun inn på NTNU i Trondheim, der hun fikk Kåre Bjørkøy som lærer. Derfra gikk veien videre til Operahøgskolen ved Kunsthøgskolen i Oslo, der hun utfordret Carlsen til å bli hennes lærer. Sistnevnte, som aldri hadde undervist før, gikk med på å prøve. Pilotprosjektet førte frem: Carlsen ble senere professor i sang på både Barratt Due musikkinstitutt og Operahøgskolen.

Karriere

Etter fullført operahøgskole var Teige praktikant på Den Norske Opera & Ballett i to år og gikk så over til frilanskarriere. Hennes gjennombrudd på Nasjonaloperaen var som Senta i Den flyvende hollender (Richard Wagner) i 2015 – en rolle hun også har tolket på Bergen Nasjonale Opera og flere tyske operahus.

Etter 2016 fikk hun flere roller på europeiske scener, som Elsa i Lohengrin (Wagner) i St. Gallen i Sveits, Leonore i Fidelio (Ludwig van Beethoven) på Semperoper i Dresden, der hun blant andre spilte mot René Pape, Cio-Cio-San i Madama Butterfly (Giacomo Puccini) i Opera på Skäret og Den Norske Opera & Ballett samt Floria i Tosca (Puccini) på operaen i Mannheim.

På Deutsche Oper Berlin har hun hatt store roller som Turandot (Giacomo Puccini) og Sieglinde i Valkyrien (Richard Wagner).

I 2022 hadde hun en oppsiktsvekkende debut ved Festspillene i Bayreuth der hun spilte Senta, Freia i Rhingullet og Gutrune i Götterdämmerung. Suksessen ble fulgt opp året etter da hun spilte tre hovedroller på samme festival: Sieglinde i Valkyrien, Elisabeth i Tannhäuser og Senta i Den flyvende hollender. Siden 2022 har hun også hatt en rekke hovedroller ved operahusene i Strasbourg og Toulouse, blant annet i Die Frau ohne Schatten (Richard Strauss). For sin tolkning av Krysotemis i Den Norske Opera & Balletts oppsetning av Elektra (Richards Strauss) mottok hun Kritikerprisen for 2022-2023.

Elisabeth Teige er gift med operasanger Jens-Erik Aasbø.

Utmerkelser

  • 2022–2023 Kritikerprisen for sin tolkning av Krysotemis i Stauss' Eletra ved Den Norske Opera & Ballett
  • 2020 Tom Wilhelmsens Opera & Ballettpris
  • 2020 Kirsten Flagstad Internasjonale jubileumspris

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg