Keith Jarrett, amerikansk jazzmusiker, pianist, komponist og arrangør, en av jazzens sentrale utøvere siden slutten av 1960-årene. Han var et musikalsk vidunderbarn som spilte konserter med klassisk og egenkomponert musikk fra 7-årsalderen.

Jarrett fikk sitt gjennombrudd som medlem av Charles Lloyds kvartett 1966–69, og spilte deretter med Miles Davis til 1971. Siden har han i hovedsak opptrådt solo eller ledet egne smågrupper. Han innledet et langvarig samarbeid med platemerket ECM i 1971, og har hatt stor suksess, både kunstnerisk og kommersielt, med soloalbum som Facing You (1971) og The Köln Concert (1975), hvor hans helt spesielle improvisatoriske evner har kommet til sin rett i fullt monn. Fra 1974 spilte han i flere perioder i en kvartett med Jan Garbarek, Jon Christensen og Palle Danielsson, som bl.a. gav ut albumene Belonging (1974) og My Song (1977). Bortsett fra perioden med Miles Davis, da han spilte diverse elektriske keyboards, har han hovedsakelig holdt seg til akustisk piano, og siden begynnelsen av 1980-årene har han hatt en trio, med bassisten Gary Peacock og trommeslageren Jack DeJohnette, som har stått sentralt i jazzen, dels gjennom nytolkninger av jazzens standardrepertoar og dels gjennom spontan improvisasjonsmusikk på et særdeles høyt nivå. Trioen har gitt ut en rekke album, f.eks. Tokyo '96 (1998), Whisper Not (2000), Inside Out (2001) og Up For It (2003). I 1999 utgav Jarrett soloalbumet The Melody at Night, With You, og i 2005 Radiance.

I tillegg til arbeidet med trioen og solokonserter med spontan, improvisert musikk har Jarrett gjort seg bemerket med konserter og innspillinger av klassisk musikk. I denne sammenhengen har han også spilt orgel og klavikord. Han har tolket verker av bl.a. Bach, Händel, Mozart og Sjostakovitsj. Dessuten har han komponert musikk for klaver og symfoniorkester.

Med sin fantasirikdom, sin spesielle tone og sin tekniske briljans er Jarrett en markant og innflytelsesrik skikkelse i samtidsmusikken.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.