Mette Henriette

Faktaboks

Mette Henriette

Mette Henriette Martedatter Rølvåg

Født
27. november 1990, Trondheim
Mette Henriette
Av /ECM.

Artikkelstart

Mette Henriette Martedatter Rølvåg er en norsk samisk musiker, saksofonist (tenorsaksofon) og komponist.

Hun høstet stor oppmerksomhet i 2015 da hun debuterte med egen utgivelse på det tyske plateselskapet ECM som en av de yngste musikerne i selskapets historie. Utgivelsen, Mette Henriette, er fordelt over to CD-plater hvorav den første er en trioinnspilling og den andre med et større ensemble, og består av musikk både komponert og improvisert i skjæringspunktet mellom jazz, klassisk og samtidsmusikk. Den fikk mye oppmerksomhet og gode kritikker også internasjonalt. Fotografiene som preget både omslaget og det medfølgende heftet er tatt av den kjente fotografen Anton Corbijn.

Mette Henriette spilte i barndommen trompet i korps, men gikk etterhvert over til saksofon. Hun begynte å skrive sin egen musikk allerede i 14-årsalderen, og har ledet egne band siden 2008. Hun studerte saksofon ved Sund Folkehøgskole i Inderøy i Trøndelag, og senere ved Norges Musikkhøgskole. Hun har også interessert seg for samisk kultur, samt for folkemusikk fra ulike deler av verdenen.

Mette Henriette mottok i 2014 Sparebank 1 SMNs Tæl-stipend. Hun har jobbet med musikere fra inn og utland, herunder Midtnorsk Ungdomsstorband, Andre Roligheten, Max Goldman og Patrick Breiner (som trioen Aella), Kristoffer Eikrem, samt som del av bandet Torg på utgivelsen Kost/Elak/Gnäll utgitt av Jazzland Recordings i 2015.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg