EØS-rett er en samlebetegnelse på alle rettsregler som følger av EØS-avtalen. EØS-retten er en integrert del av rettssystemene til EØS-samarbeidets medlemsland. En betydelig del av norsk lovgivning og forskriftsregulering er helt eller delvis EØS-rett.

EØS-rettens innhold

EØS-avtalens grunnleggende formål er å utvide EUs indre marked til også å omfatte EFTA-statene Norge, Island og Liechtenstein. Innholdet i EØS-retten er derfor i all hovedsak de samme reglene som gjelder for EUs indre marked.

EØS-retten består derfor av EUs hovedprinsipper om blant annet fri bevegelighet av varer, tjenester, arbeidstakere og kapital. Det består også av EU-lovgivning i form av forordninger og direktiver for de fleste områder av økonomisk aktivitet. EØS-retten omfatter også en del områder utover EUs indre marked, blant annet EU-lovgivning på området for klima og miljø. Etter hvert som EU vedtar ny EØS-relevant lovgivning, tas dette inn i EØS-avtalens vedlegg eller protokoller gjennom vedtak i EØS-komiteen. EØS-rett berører i større eller mindre grad de fleste samfunnsområder i Norge og andre EØS-stater.

Tolkning av EØS-rett

Det er et grunnleggende krav at EØS-rettslige regler skal tolkes likt i hele EØS-området. I praksis betyr dette at EØS-rettslige regler stort sett må tolkes på samme måte som EU-domstolen tolker de tilsvarende EU-reglene. Norske domstoler kan rette tolkningsspørsmål til EFTA-domstolen for å få veiledning i tolkningen av EØS-rettslige regler.

EØS-retten i norsk rett

EØS-retten er i utgangspunktet folkerettslige forpliktelser. Norge har et såkalt dualistisk rettssystem. Dette innebærer at folkerettslige regler først kan anvendes direkte av nasjonale domstoler dersom disse er gjennomført i norsk rett. I Norge må EØS-retten derfor i hovedsak gjennomføres i den interne norske retten gjennom lov eller forskrifter, for at EØS-retten skal gi fullt vern til personer og foretak i domstoler eller i forvaltningen.

EØS-stater som er dualistiske er forpliktet til å gjennomføre EØS-retten i sitt nasjonale rettssystem. Dersom Norge ikke gjennomfører EØS-rettslige forpliktelser i norsk rett, kan EFTAs overvåkningsorgan (ESA) anlegge søksmål for traktatbrudd mot Norge for EFTA-domstolen.

EØS-rettens forrang

Når EØS-retten er gjennomført i norsk rett, utgjør den en integrert del av norsk rett. EØS-loven § 2 gir i all hovedsak norske lov- og forskriftsbestemmelser som gjennomfører EØS-rett forrang foran andre lov- og forskriftsbestemmelser ved motstrid.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg