EU-domstolen er den dømmende myndighet til EU og det europeiske atomenergifellesskapet Euratom. EU-domstolen holder til i Luxembourg.

Faktaboks

Også kjent som

Den europeiske unions domstol, Court of Justice of the European Union, CJEU

Sammensetning

EU-domstolen er delt inn i to domstoler: Domstolen (Court of Justice) og Retten (General Court).

Domstolen består av én dommer fra hver medlemsland, til sammen 27, og 11 generaladvokater (advocates general). I retten sitter to dommere fra hvert medlemsland. Dommerne og generaladvokatene utnevnes for en periode på seks år, i fellesskap av de nasjonale regjeringene til medlemsstatene. I hver domstol velger dommerne en president og en visepresident som tjener en periode på tre år. Gjenvalg er mulig.

Dommerne møtes i kamre. Det kan være små kamre (3–5 dommere) eller i et stort kammer (14 dommere). Det prosederes i plenum bare i tilfeller hvor dette er påkrevd etter statuttene. Kammerinndelingen gjelder både for Domstolen og Retten.

For hver sak som skal behandles oppnevnes det en dommer, som inntar rollen som ordfører, og en generaladvokat. Rettssakene inndeles i to faser: en skriftlig fase og en offentlig muntlig høring.

Oppgave og sakstyper

Domstolens oppgave er å overprøve lovligheten til rettsakter fra fellesskapet og sikre en ensartet fortolkning og anvendelse av EU-retten. Følgende type saker behandles i EU-domstolen:

  • Prejudisielle spørsmål fra domstoler i medlemsstatene
  • Traktatbrudd
  • Annullasjonssøksmål
  • Passivitetssaker
  • Erstatningssaker

Fra 2004 til 1. september 2016 fantes dessuten Personalretten (Civil Service Tribunal). Dens jurisdiksjon ble overført til Generaldomstolen i forbindelse med reformen av EUs rettsstruktur.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg