Don Quijote, (eldre sp. skrivemåte Quixote; betyr eg. benskinne på rustning), «ridderen av den bedrøvelige skikkelse», helten i Cervantes' berømte roman El ingenioso hidalgo Don Quijote de la Mancha (1605 og 1615).

Romanen har inspirert flere musikkverker, bl.a. Richard Strauss' symfoniske dikt Don Quixote, operaen Don Quichotte med musikk av J. Massenet og tekst av H. Cain (1908–09), og balletten Don Quixote med musikk av L. Minkus og koreografi av M. Petipa. Romanen ligger til grunn for musikalen The Man of La Mancha med musikk av Mitch Leigh, sangtekster av Joe Darian og libretto av Dale Wasserman, uroppført 1965; filmatisert 1972 i regi av Arthur Hiller med Peter O'Toole og Sophia Loren i hovedrollene. Romanen er filmatisert flere ganger, bl.a. bør nevnes G. W. Pabsts versjon fra 1933 med den russiske operasangeren Fjodor Sjaljapin i tittelrollen og Grigorij Kosintsevs sovjetrussiske versjon (1957) med Nikolaj Tsjerkassov. Spansk fjernsyn laget en utgave 1992.

Navnet brukes også om en person full av overspente idealer om rett, ære, plikt osv., blind for virkeligheten og som betraktes som en latterlig person fordi han søker å utføre hva folk anser for umulig og urimelig.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.