Don Quijote og Sancho Panza, 1868

Don Quijote. Bokillustrasjon som viser Don Quijote sammen med sin væpner Sancho Panza.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Don Quijote, også kalt «ridderen av den bedrøvelige skikkelse», er helten i Cervantes' berømte roman El ingenioso hidalgo Don Quijote de la Mancha (1605 og 1615).

Faktaboks

Etymologi
eldre spansk skrivemåte Quixote; betyr egentllig benskinne på rustning
Uttale
spansk uttale dån kixˈåte

Tilretteleggelser for film og scene

Romanen har inspirert flere musikkverker, blant annet Richard Strauss' symfoniske dikt Don Quixote, operaen Don Quichotte med musikk av Jules Massenet og tekst av Henri Caïn (1908–09), og balletten Don Quixote med musikk av Ludvig Minkus og koreografi av Marius Petipa. Romanen ligger til grunn for musikalen The Man of La Mancha med musikk av Mitch Leigh, sangtekster av Joe Darian og libretto av Dale Wasserman, uroppført 1965.

Romanen er filmatisert flere ganger, blant annet bør nevnes Georg Wilhelm Pabsts versjon fra 1933 med den russiske operasangeren Fjodor Sjaljapin i tittelrollen og Grigorij Kosintsevs sovjetrussiske versjon (1957) med Nikolaj Tsjerkassov. I 1972 ble den filmatisert i regi av Arthur Hiller med Peter O'Toole og Sophia Loren i hovedrollene. Spansk fjernsyn laget en utgave i 1992.

Navnet

Navnet brukes også om en person full av overspente idealer om rett, ære, plikt og så videre, blind for virkeligheten og som betraktes som en latterlig person fordi han søker å utføre hva folk anser for umulig og urimelig.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg