Dulcinea del Toboso
Bilde av Dulcinea malt for det spanske bladet Blanco y Negro (Svart og Hvit). 5 november 1898

Dulcinea er en romankarakter, Don Quijotes utkårede kvinne i Cervantes berømte roman. Romanen ble utgitt i to bind i 1605 og 1615 og er et hovedverk i litteraturhistorien.

Faktaboks

Uttale
dulsinˈea, sp. utt. dulþinˈea
Også kjent som

Dulcinea del Toboso

Navnet kommer av ordet dulce, som betyr søt eller yndig på spansk.

Don Quijote er en satire over tidens ridderromaner. Adelsmannen Don Quijote er blitt forvirret av de eventyrlige historiene i ridderromanene, slik at han ikke kan skjelne dikt fra virkelighet. Når han Don Quijote drar ut som en vandrende ridder, gjør han som de riddere han hadde lest om i romanene, og utkårer seg en kvinne. Valget faller på hans ungdoms flamme, bondejenta Aldonza Lorenzo, som i hans fantasi ble inkarnasjonen av all fullkommenhet. Han forandrer hennes navn til det mer opphøyde og klangfulle Dulcinea del Toboso.

Dulcinea kan brukes som spøkefull betegnelse på den tilbedte; men har også vært brukt i nedsettende betydning på en elskerinne.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg