Sophia Loren. Av /NTB. Begrenset gjenbruk

Sophia Loren

Faktaboks

Sophia Loren
Sofia Villani Scicolone
Uttale
lˈå:ren
Født
20. september 1934, Roma, Italia

Sophia Loren

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Sophia Loren er en italiensk filmskuespiller, og en av italiensk films mest kjente siden 1950-årene. Loren har vunnet flere av filmbransjens viktigste priser for sitt virke.

Debut og gjennombrudd

Hun vokste opp i Pozzuoli ved Napoli, hadde småroller fra 1950 og ble hjulpet frem av produsenten Carlo Ponti, som hun giftet seg med 1957. Gjennombruddet hennes kom med hovedrollen i en av fortellingene i Vittorio De Sicas episodefilm L'oro di Napoli (Hver dag en festdag, 1954). Loren brakte eleganse og disiplinert spill til en rekke populære melodramaer, som gjorde henne til en av 1950-årenes mest populære skuespillere.

Til Hollywood

Loren innledet en karriere i Hollywood og i internasjonal film til stor oppmerksomhet fra pressen: Hun spilte blant annet i Desire Under the Elms (Begjær under almene, 1957) og vant både Oscar, Bafta og skuespillerprisen i Cannes for sin rolle i La ciociara (To kvinner, 1961).

Blant senere filmer kan nevnes Ieri, oggi e domani (I går, i dag og i morgen, 1963), Matrimoni all'italiana (Ekteskap på italiensk, 1964; Oscar-nominasjon), Arabesque (1966) og musikalen Man of La Mancha (Mannen fra La Mancha, 1972). Hun leverte en fin prestasjon i Ettore Scolas Una giornata particolare (En spesiell dag, 1977), og har siden 1980-tallet gjort mer sporadiske roller innen både TV og spillefilm.

Sophia Loren mottok en æres-Oscar i 1991, en æres-Gullbjørn under filmfestivalen i Berlin i 1994 og en æres-Gulløve under filmfestivalen i Venezia i 1998.

En kuriositet er at hun hadde to britiske hits sammen med Peter Sellers: Goodness Gracious Me i 1960 og Bangers And Mash i 1961.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg