Sophia Loren

Faktaboks

Sophia Loren
egentlig Sofia Scicolone
uttale:
lˈå:ren
født:
20. september 1934, Roma, Italia

Sophia Loren

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Sophia Loren er en italiensk filmskuespiller, og en av italiensk films mest kjente siden 1950-årene. Loren har vunnet flere av filmbransjens viktigste priser for sitt virke.

Debut og gjennombrudd

Hun hadde småroller fra 1950, og ble hjulpet frem av produsenten Carlo Ponti, som hun giftet seg med 1957. Gjennombruddet hennes kom med hovedrollen i en av fortellingene i Vittorio De Sicas episodefilm L'oro di Napoli (Hver dag en festdag, 1954). Loren brakte eleganse og disiplinert spill til en rekke populære melodramaer, som gjorde henne til en av 1950-årenes mest populære skuespillere.

Til Hollywood

Hun innledet en karriere i Hollywood og i internasjonal film til stor oppmerksomhet fra pressen; hun spilte blant annet i Desire Under the Elms (Begjær under almene, 1957) og vant både Oscar, Bafta og skuespillerprisen i Cannes for sin rolle i La ciociara (To kvinner, 1961).

Blant senere filmer kan nevnes Ieri, oggi e domani (I går, i dag og i morgen, 1963), Arabesque (1966) og musikalen Man of La Mancha (Mannen fra La Mancha, 1972). Hun leverte en fin prestasjon i Ettore Scolas Una giornata particolare (En spesiell dag, 1977), og har siden 1980-tallet gjort mer sporadiske roller innen både TV og spillefilm.

Sophia Loren mottok en æres-Oscar i 1991, en æres-Gullbjørn under Filmfestivalen i Berlin i 1994 og en æres-Gulløve under Filmfestivalen i Venezia i 1998.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg