Faktaboks

Sophia Loren
Sofia Villani Scicolone
Uttale
lˈå:ren
Født
20. september 1934, Roma, Italia

Sophia Loren

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Sophia Loren er en italiensk filmskuespiller, og en av italiensk films mest kjente siden 1950-årene. Loren har vunnet flere av filmbransjens viktigste priser for sitt virke.

Debut og gjennombrudd

Hun vokste opp i Pozzuoli ved Napoli, hadde småroller fra 1950 og ble hjulpet frem av produsenten Carlo Ponti, som hun giftet seg med 1957. Gjennombruddet hennes kom med hovedrollen i en av fortellingene i Vittorio De Sicas episodefilm L'oro di Napoli (Hver dag en festdag, 1954). Loren brakte eleganse og disiplinert spill til en rekke populære melodramaer, som gjorde henne til en av 1950-årenes mest populære skuespillere.

Til Hollywood

Loren innledet en karriere i Hollywood og i internasjonal film til stor oppmerksomhet fra pressen: Hun spilte blant annet i Desire Under the Elms (Begjær under almene, 1957) og vant både Oscar, Bafta og skuespillerprisen i Cannes for sin rolle i La ciociara (To kvinner, 1961).

Blant senere filmer kan nevnes Ieri, oggi e domani (I går, i dag og i morgen, 1963), Matrimoni all'italiana (Ekteskap på italiensk, 1964; Oscar-nominasjon), Arabesque (1966) og musikalen Man of La Mancha (Mannen fra La Mancha, 1972). Hun leverte en fin prestasjon i Ettore Scolas Una giornata particolare (En spesiell dag, 1977), og har siden 1980-tallet gjort mer sporadiske roller innen både TV og spillefilm.

Sophia Loren mottok en æres-Oscar i 1991, en æres-Gullbjørn under filmfestivalen i Berlin i 1994 og en æres-Gulløve under filmfestivalen i Venezia i 1998.

En kuriositet er at hun hadde to britiske hits sammen med Peter Sellers: Goodness Gracious Me i 1960 og Bangers And Mash i 1961.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg