Faktaboks

Nikolaj Tsjerkassov

Nikolaj Konstantinovitsj Tsjerkassov

Uttale
tsjerkˈassov
Født
27. juli 1903, St. Petersburg
Død
14. september 1966, St. Petersburg
Ivan den grusomme (1944)
Her en scene fra Sergej Eisensteins film Ivan den grusomme (del 1, 1944). Inntrykket av Ivan som en mektig tsar forsterkes ved at hans skygge er større enn jordkloden, representert ved globusen på bordet. Nikolaj Tsjerkassov spiller Ivan.

Nikolaj Tsjerkassov var en sovjetisk (russisk) filmskuespiller.

Han filmdebuterte i 1927, og spilte de neste årene både på scenen og i film. Etter filmgjennombruddet som vitenskapsmannen og sovjethelten Timirjasev i Deputat Baltiki (1937) og tittelrollen i Peter den store (1938), ble han sovjetfilmens ledende karakterskuespiller, med sterk utstråling og stor evne til å gestalte forskjellige personligheter.

Tsjerkassov gjorde minneverdige tittelroller i Sergej Eisensteins to siste filmer, Aleksandr Nevskij (1938) og Ivan den grusomme (1942–1946), og i Gregorij Kosintsevs Don Quixote (1957). Han mottok en rekke sovjetiske utmerkelser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg