Djémila

Ruinbyen Cuicul i Djémila.

Amfiteateret i historiske Cuicul var et typisk eksempel på romersk byplanlegging.

Artikkelstart

Djémila er et sted i det nordlige Algerie, rundt 70 kilometer nordøst for byen Sétif, rundt 320 kilometer fra hovedstaden Alger. Djémila var kjent under navnet Cuicul i antikken, og er en av de best bevarte romerske ruinene i Nord-Afrika. Området preges av et semi-tørt middelhavsklima med varme sommermåneder og fuktige vintre. Djémila ligger 900 hundre meter over havet.

Faktaboks

Etymologi

arabisk «vakker»

Historie

Djémila eller Cuicul ble grunnlagt av den romerske keiseren Nerva i år 96–98. Byen ble i utgangspunktet opprettet som en garnisonsby for romerske soldater for å bevokte passet mellom Sétif og Constantine. I løpet av de neste århundrene utviklet Cuicul seg til å bli en klassisk romersk by tilpasset et fjellandskap.

Under keiser Severus' tid på 200-tallet hadde byen ekspandert med blant annet templer, triumfbuer, offentlige bad, kirker og et amfiteater med plass til 3000 tilskuere. Kristendommen fikk på 300-tallet stor innflytelse i Djémila, og byen ble et attraktivt pilegrimsmål for kristne etter at biskop Cresconius i 411 oppførte en basilika i byen. Cuicul ble også et knutepunkt for handel med land sør for Sahara, blant annet ble det handlet med gull, elfenben og landbruksprodukter fra området.

Cuicul ble gradvis forlatt etter Romerrikets fall på 500-tallet, og ble delvis ødelagt etter et angrep fra bysantinere i 533. Byen ble senere aldri gjenoppbygd under det islamske riket, som gav byen navnet Djémila og kontrollerte området de neste århundrene.

I 1909 startet arkeologiske utgravninger i området, og i 1982 ble Djémila satt på UNESCOs verdensarvliste. Djémila museum ligger innenfor ruinkomplekset, og har blant annet 1700 kvadratmeter med mosaikker, marmorstatuer og gravsteiner fra den romerske epoken.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg