Lucius Septimius Severus

Faktaboks

Lucius Septimius Severus
Uttale
septˈimius sevˈerus
Født
146, Leptis Magna (Khoms i Libya)
Død
4. februar 211, Eburacum (York)

Septimius Severus og hans syriske hustru Julia Domna og sønnene Geta (visket ut etter at han ble myrdet) og Caracalla. Familiebilde fra Egypt, ca. 199. Antikksamlingen i Staatliche Museen Preussischer Kulturbesitz, Berlin. – For bilde av Septimius Severus' triumfbue, se Roma.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Lucius Septimius Severus var romersk keiser fra 193 til 211 og grunnla severernes dynasti. Han kom fra den liby-fønikiske byen Leptis Magna (sør for dagens Tripoli, Libya), og selv om han ikke var den første keiseren som ikke var fra Italia, var han den første som ikke kom fra en italiensk slekt. Han kom til makten etter tumultene som etterfulgte drapet på Commodus, idet han i tur og orden nedkjempet Didius Julianus, Pescennius Niger og Cladius Albinus.

Severus viste seg som en energisk administrator og feltherre, med vellykkede felttog både i Mesopotamia og Britannia. Han brukte mye tid på organiseringen av provinsene og bidro til å bedre forholdene mange steder, i det han også ga utvidede rettigheter, herunder borgerrett, til mange byer og mennesker. Slikt sett la han grunnlaget for sønnen Caracallas store borgerrettsedikt kjent som Constitutio Antoniniana.

Severus var gift med Julia Domna, datter av en syrisk Baal-prest, og sammen fikk de sønnene Caracalla og Geta, som etterfulgte ham da han døde under forberedelsene til et felttog mot kaledonerne nord i Britannia.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Antikke kilder

  • Septimius Severus-biografien i Historia Augusta (Finnes på dansk som Romerske kejsere ved Torben Damsholt, 2011)
  • Dio Cassius Romersk historie, bok 75-77
  • Herodianos Romerrikets historie, bok 3

Moderne faglitteratur

  • Birley, Anthony R. Septimius Severus: the African emperor, Rev. ed., 1988, isbn 0-300-04467-4, Finn boken
  • Swain, S., Harrison, S. og Elsner, J. (redatører) Severan Culture, Cambridge 2007, ISBN 978-0-521-85982-0

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg