Iona Brown

Faktaboks

Iona Brown

Elizabeth Iona Brown

Uttale
braun
Født
7. januar 1941, Salisbury, Storbritannia
Død
5. juni 2004, Salisbury, Storbritannia

Artikkelstart

Iona Brown var en britisk fiolinist og dirigent som huskes for sin tilknytning til kammerorkesteret Academy of St Martin in the Fields fra 1964 og som en viktig kunstnerisk leder for Det Norske Kammerorkester i årene 1981–2001.

Bakgrunn og læreår

Brown kom fra Salisbury. Begge foreldrene var musikere, og hun hadde tre yngre søsken som alle ble profesjonelle musikere. Hun spilte i det nasjonale britiske ungdomsorkesteret fra 1955 til 1960, og studerte med Hugh Maguire i London. Hun studerte også hos Carlo Van Neste i Brussel og hadde timer med Henryk Szeryng i Paris.

Brown spilte annenfiolin i Cremonakvartetten. Hun var i 1963–1966 fiolinist i Philharmonia Orchestra, og mottok viktige impulser fra dets mangeårige sjefdirigent Otto Klemperer.

Academy of St Martin in the Fields

Fra 1964 var Brown med i Academy of St Martin in the Fields, som under Neville Marriners ledelse var i ferd med å bli et av verdens mest berømte kammerorkestre. Her ble hun snart konsertmester og solofiolinist. Hun var solist blant annet i en populær innspilling av The Lark Ascending av Ralph Vaughan Williams.

Brown var kunstnerisk leder for dette orkesteret i 1974–1980, og gjorde som leder og fiolinist kritikerroste innspillinger med musikk av blant andre Antonio Vivaldi, Georg Friedrich Händel, Georg Philipp Telemann og Wolfgang Amadeus Mozart.

Komponisten David Blake skrev en fiolinkonsert for henne, som hun uroppførte i 1976.

Det Norske Kammerorkester

Brown var i 1981–2001 kunstnerisk leder for Det Norske Kammerorkester. I samarbeid med Terje Tønnesen og de dyktige musikerne løftet hun dette orkesteret frem til verdensberømmelse gjennom internasjonale gjestespill og bemerkede plateinnspillinger.

Hennes presise, energiske og utadvendte stil kan høres på innspillinger med musikk av blant andre Joseph Haydn, Edvard Grieg og Benjamin Britten.

Internasjonal karriere

Som dirigent gjestet Brown både britiske og utenlandske orkestre. Hun var 1985–1989 første gjestedirigent ved City of Birmingham Symphony Orchestra.

Brown var i 1987–1992 kunstnerisk leder for Los Angeles Chamber Orchestra, som ble grunnlagt i 1969 og som Neville Marriner hadde vært med på å bygge opp. Hun var i 1997–2002 sjefdirigent for Sønderjyllands Symfoniorkester i Sønderborg.

Hun ble hedret med Order of the British Empire i 1986 og utnevnt til Kommandør av Den Kongelige Norske Fortjenstorden i 2001.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg