Frente Sandinista de Liberación Nacional

Frente Sandinista de Liberación Nacional (FSLN), sandinistiske frigjøringsfront, nicaraguansk frigjøringsbevegelse opprettet i 1961. FSLN ble oppkalt etter Augusto César Sandino, som ledet geriljakrig mot amerikanske okkupasjonsstyrker 1927–32.

FSLN drev både militære aksjoner og folkemobilisering mot diktatoren Anastasio Somoza Debayle på et bredt og patriotisk grunnlag. FSLNs viktigste ideologiske leder var Carlos Fonseca Amador som falt i kamp i 1976. FSLN hadde ingen betydelige politiske rivaler da revolusjonen var et faktum i juli 1979.

I perioden 1979–84 regjerte FSLN i Nicaragua gjennom en «junta for nasjonal gjenoppbygging». FSLN ble konstituert som parti i 1983 og seiret i valget i 1984 med sin presidentkandidat Daniel Ortega Saavedra. Etter valget i 1990 kom partiet i opposisjon; i 1994 ble det splittet i to fraksjoner. FSLN vant lokalvalgene i 2000, i en omstridt allianse med hovedmotstanderen, det liberale partiet PLC.

Tross tre valgnederlag etter 1990 satt Ortega som partiets leder og figurerte som presidentkandidat inntil han vant presidentvalget i 2006. Mot slutten av opposisjonstiden knyttet FSLN nære bånd til Venezuelas venstreradikale president Hugo Chávez, med basis i svært rimelige oljeleveranser, men stod for øvrig for en sosialdemokratisk kurs.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.