Contras

Contras, brukes om aktive motstandere av den sandinistiske revolusjonen i Nicaragua. Etter at sandinistene mistet makten i 1990 ble contras-styrkene gradvis avvæpnet.

Faktaboks

Uttale
cˈontras
Etymologi

forkortet form av det spanske ordet for kontrarevolusjonær

Fra midten av 1990-årene har enkelte grupper gjenoppstått og stått bak opptøyer i Nicaragua; de går under betegnelsen recontras.

Virksomhet

Siden 1982 har begrepet vært brukt internasjonalt om de væpnede antisandinistene som opererte fra baser i Honduras. De fleste av de militære lederne i contra-organisasjonen de Nicaraguanske Demokratiske Stridskrefter (FDN) var tidligere offiserer fra Somozas nasjonalgarde, mens fotfolket bestod både av nicaraguanske opposisjonelle og internasjonale leiesoldater. FDN ble støttet politisk og militært fra USA, både av Reagan-regjeringen og private organisasjoner (se Iran–Contras-affæren).

Til tross for et antall på om lag 15 000 godt bevæpnede menn, klarte contraen ikke klart å få fotfeste i Nicaragua. Contras har gjentatte ganger blitt anklaget for grove krenkelser av sivilbefolkningens menneskerettigheter. FDN opererte i hovedsak fra Miami i USA og fra Honduras. Den militære øverstkommanderende, Enrique Bermúdez, ble myrdet i 1991.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg