Etter forfatningen av 1987, senest endret 2000, er Nicaragua en enhetsstatlig, demokratisk republikk. Øverste utøvende myndighet er lagt til statsoverhodet, presidenten, som også er regjeringssjef og militær øverstkommanderende.

Presidenten velges (fra 1995) for fem år i direkte valg, evt. med to valgomganger hvis ingen kandidat får mer enn 35 prosent av stemmene og minst 5 prosent mer enn neste kandidat i første omgang. Presidenten kunne ikke gjenvelges umiddelbart frem til 2009 da høyesterett gjorde om på lovteksten slik at sittende president kan stille til gjenvalg. I 2014 fjernet nasjonalforsamlingen alle begrensninger for gjenvalg og gjorde det lovlig for presidenten til å stille til valg et ubegrenset antall femårsperioder.

Lovgivende myndighet er lagt til nasjonalforsamlingen, bestående av 90 medlemmer valgt i allmenne valg etter forholdstallsprinsippet, pluss inntil to øvrige medlemmer: den forrige presidenten og den tapende presidentkandidat med flest stemmer. Forsamlingen velges for fem år. Forsamlingens vedtak kan helt eller delvis stanses av et presidentveto, hvis dette nedlegges innen 15 dager.

Administrativt er landet delt inn i 15 departementer og to autonome regioner. Det er folkevalgte styringsorganer også på lokalt nivå, mens lokalområdene tidligere ble statlig styrt. De to autonome regionene ligger ved atlanterhavskysten, hvor en stor del av innbyggerne er indianere.

Rettsvesenet omfatter bl.a. en høyesterett, appellretter og en rekke førsteinstansretter. Høyesteretts dommere utnevnes av nasjonalforsamlingen. Høyesterett administrerer rettsvesenet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.