Faktaboks

Offisielt navn
Christian Holter A/S
Organisasjonstype

Akjseselskap

Forretningsadresse

Elvegata 15, Oslo

Frysjaveien 33, Oslo

Stiftet
1893
Nedlagt
1984
Christian Holter Lysfabrikk på Vaterland, Oslo.

Christian Holter Lysfabrikk var en norsk bedrift med stor produksjon av stearinlys og såpe. Firmaet, som også hadde tranraffineri, ble grunnlagt i Oslo i 1893. Fra slutten av 1800-tallet eksporterte Christian Holter hval- og fiskeoljer til de fleste europeiske land.

Etablering

Annonse for Christian Holter Lysfabrikk fra 1933.

Christian Holter etablerte i 1893 et firma under eget navn med hensikt om å drive handel og fabrikksvirksomhet i hovedstaden. Holters foretakende var en videreføring av firmaet Sunde & Schanke, som tidligere drevet matforretning og var forhandler av ulike firmaers produkter, som raffinert hvalolje fra Svend Foyns hvalfangstselskap.

Produksjon og handel

Illustrasjon for Christian Holter Lysfabrikk fra ca. 1935.

Christian Holter A/S produserte til å begynne med grønnsåpe, håndsåpe, vognfett og sikori og omsatte hval- og fiskeoljer. Etter noen år startet bedriften produksjon av stearinlys og ble et av landets største og ledende på dette området. Hovedinntekten kom fra eksport av tran til alle europeiske og en rekke oversjøiske land.

Holters lysfabrikk lå på Vaterland i Oslo. I 1960-årene ble området sanert, og Holter måtte forlate sine relativt moderne lokaler. Siste nybygg var fra 1946. Oslo kommune kjøpte grunn og bygninger, og til erstatning kjøpte Holter eiendom av Løvenskiold i Frysjaveien på Kjelsås, rett ved Akerselven.

Ny og moderne fabrikk

Fabrikken i Frysjaveien ble tatt i bruk i 1962, og fraflyttet rundt 1970.
/Oslo byarkiv.

Det ble bygd en ny og moderne lysfabrikk i Frysjaveien 33 som fikk en produksjonskapasitet på 600 tonn og 75 ansatte. Tidlig i 1960-årene laget fabrikken 30 forskjellige lystyper, hvorav de fleste i 13 forskjellige farger. Etter fabrikken fikk utvidet drift var det mulig å øke eksporten. I 1961 solgte Holter 7 ½ millioner enkeltlys på det norske markedet.

De fleste av de ansatte i produksjonen var kvinner, «da de er lettere på hånden enn menn og derfor kan håndtere lysene på en forsiktigere måte», som det het i et intervju med juniorsjef og ingeniør Halvor Holter i Aftenposten. Disponent for fabrikken var Hieronimus Holter, som eide og drev fabrikken sammen med sin bror ingeniør Adolph Christian Holter.

Salg ut av familien

I 1966 ble fabrikken solgt av Holter-familien til Freia. Throne-Holst-familien og andre folk fra Freia overtok styre og stell i perioden hvor fabrikken måtte flytte.

Re-etablering i Halden

På begynnelsen av 1970-tallet ble fabrikken re-etablert i Halden, hvor forholdene ble lagt vel til rette for å ta i mot Oslobedrifter på flyttefot. Slike nyetableringer trengtes sårt i en by som hadde vært tungt preget av skotøyindustrien, som ble nærmest utradert på 1960-tallet.

Freia tjente gode penger på fabrikken etter flyttingen til Halden, og noterte lysfabrikken som et av sine bidrag til et godt konsernoverskudd i 1977. På denne tiden var Freias aktivitet spredd utover mange ulike bransjer, fra skifabrikker til stearinlys. Rundt 1980 ble Freias engasjementer strammet inn, og i 1980 solgte Freia lysfabrikken i Halden videre til Collett-Marwell-Hauge, som også eide lysfabrikken Tyri i Krødsherad. Det tok ikke lang tid før produksjonen ble overført til Tyri, og i 1984 ble Halden-fabrikken og Christian Holter lagt ned.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Redaksjonen. Oslo Adressebok 1957–58 : Bind 1, Nationaltrykkeriet
  • Fra Vaterland til Maridalen, NÅ nr. 47/1962

Faktaboks

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg