Charles Bukowski

Faktaboks

Charles Bukowski
Henry Charles Bukowski, Heinrich Karl Bukowski
Uttale
bukˈowski
Født
16. august 1920, Andernach, Tyskland
Død
9. mars 1994, San Pedro, California, USA

Artikkelstart

Charles Bukowski var en amerikansk forfatter. Han skrev flere tusen dikt, hundrevis av noveller og seks romaner. Han er selve prototypen på en undergrunnsforfatter som skildrer livet til fattige, utstøtte og ødelagte mennesker. Det var de laveste sjikt i storbyen Los Angeles han skrev om og selv var en del av. Han fikk sin første novelle trykt så tidlig som i l944, men det var først på 1970-tallet da han skrev sine første romaner, at han nådde ut til et bredere publikum. Interessen for forfatterskapet har vært større etter hans død enn mens han levde.

Bakgrunn

Bukowski ble født i Tyskland som Heinrich Karl Bukowski, men flyttet med foreldrene til USA i 1923 og slo seg ned i Baltimore. I 1930 flyttet familien til Los Angeles. Selv om han foretok noen reiser og oppholdt seg lange perioder rundt omkring i USA, var det Los Angeles som satte sitt preg på ham, på godt og enda mer på vondt. Han vokste opp med en voldelig far, han snakket engelsk med sterk tysk aksent og ble gjort til latter i nabolaget. Men han fullførte skolen og studerte et par år før andre verdenskrig.

Tidlig oppdaget han at alkohol kunne være til stor hjelp når livet gikk ham imot, og alkoholmisbruket fulgte ham hele livet. I perioder arbeidet han som postbud i Los Angeles, først i en treårsperiode og deretter nesten ti år før han ble forfatter på heltid, 49 år gammel. Et kortvarig ekteskap gikk tidlig over styr og ble fulgt av en rekke kortere og lengre kjærlighetsforhold, før han møtte Linda Lee Beighle i 1976 og senere giftet seg med henne. Alle forholdene utgjorde viktig materiale til utallige dikt og en rekke noveller. Han er også selv utvilsomt til stede i sine romaner som alter egoet Henry Chinaski.

Bukowski ble tidlig sett på som en undergrunnsforfatter. Han er blitt kalt «laureate of American lowlife» og plassert blant de «skittenrealistiske» forfatterne, noe som også kommer fram i tittelen på avisspalten «Notes of a Dirty Old Man» han skrev i et par år. Han publiserte vidt og bredt, gjerne i ubetydelige og ukjente magasiner og tidsskrifter som fort ble lagt ned, og produksjonen var enorm. Først da han fikk et tilbud fra forlaget Black Sparrow Press i 1969, sluttet han i postverket og ble forfatter på heltid. Hans første roman, Post Office, var ferdigskrevet kort tid etterpå og kom ut i 1971.

Bukowski døde av leukemi i 1994, 73 år gammel. På gravstenen står det «Don’t Try», hentet fra et av hans dikt. Med det mente han at en forfatter bare skal vente og vente til noe skjer. Dikteren må ikke prøve å oppnå rikdom, berømmelse eller udødelighet.

Forfatterskap

Bukowskis forfatterskap strekker seg over nesten 50 år, og store deler av den enorme mengden med dikt er gitt ut som samlinger etter hans død.

Lyrikk

Blant et førtitalls diktsamlinger kan nevnes The Days Run Away Like Wild Horses Over the Hills (1969) og en samling med utvalgte dikt, Burning in Water, Drowning in Flame. De posthumt utgitte samlingene er ifølge det offisielle nettstedet for forfatterskapet (bukowski.net) sterkt redigerte og ikke slik diktene var fra forfatterens hånd.

Bukowskis utallige noveller ble samlet i et dusin bøker, de fleste med titler som knapt noen annen ville brukt. Et par eksempler: Confessions of a Man Insane Enough to Live With Beasts (1965) og Tales of Ordinary Madness (1983).

Romaner

Bukowski var gjennom det meste av livet først og fremst poet. Men de seks romanene som han skrev mellom 1971 og 1994, var det han nådde lengst ut med, og som i ettertid kanskje står fram som det viktigste han skapte. De er uten tvil sterkt selvbiografiske. I Ham on Rye følger vi hans alter ego, Henry Chinaski, gjennom ungdomsårenes plager og fornedrelser som bare alkoholen kan avhjelpe; Post Office trekker selvfølgelig på hans mange og slitsomme år som postbud i Los Angeles.

Film

Bukowski skrev manuset til filmen Barfly der Mickey Rourke og Faye Dunaway spilte hovedrollene. Krangel og utsettelser underveis ble materiale for romanen Hollywood (1989). Den belgiske filmen Crazy Love bygger på noen av Bukowskis noveller, og en italiensk film bygger på samlingen Tales of Ordinary Madness. Factotum ble også til film (2005), regissert av Bent Hamer og med Matt Dillon i hovedrollen.

Oversettelser til norsk

Bare et fåtall av Bukowskis bøker foreligger i norsk oversettelse, selv om de fleste romanene er oversatt. Diktsamlingen Dagene fyker av sted som ville hester over alle hauger kom ut i 1980 og novellesamlingen Sør og ingen nord i 1983. Romanene Postkontoret (1983), Nedenom og hjem (1996) Pulp (2006) og Faktotum (2008) foreligger også på norsk.

Utgivelser

Diktsamlinger

Et utvalg

 • It Catches My Heart in Its Hands (1963)
 • Poems Written Before Jumping Out of an 8-story Window (1968)
 • The Days Run Away Like Wild Horses Over the Hills (1969, norsk oversettelse Dagene fyker av sted som ville hester over alle hauger fra 1980)
 • Burning in Water, Drowning in Flame: Selected Poems 1955-1973 (1974)
 • The Pleasures of the Damned: Selected Poems 1951-1993 (2007)

Novellesamlinger

Et utvalg

 • Confessions of a Man Insane Enough to Live with Beasts (1965)
 • Notes of a Dirty Old Man (1969)
 • South of No North (1973, norsk oversettelse Sør og ingen nord fra 1983)
 • Tales of Ordinary Madness (1983)
 • The Most Beautiful Woman in Town (1983)

Romaner

 • Post Office (1971, norsk utgave Postkontoret fra 1983, oversatt av Olav Bakken Jensen)
 • Factotum (1975, norsk utgave Faktotum fra 2008, oversatt av Kyrre Andreassen)
 • Women (1978)
 • Ham on Rye (1982, norsk utgave Nedenom og hjem fra 1993, oversatt av Olav Angell)
 • Hollywood (1989)
 • Pulp (1994, norsk utgave Pulp fra 2006, oversatt av Sverre Knutsen)

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

 • Gay Brewer, Charles Bukowski: Twayne’s United States Authors (1997)
 • David S. Calonne, Charles Bukowski: Sunlight Here I Am: Interviews and Encounters 1963-1993 (2003)
 • David Charlson, Charles Bukowski: Autobiographer, Gender Critic, Iconoclast (2005)
 • Neeli Cherkovski, Hank: The Life of Charles Bukowski (1991)
 • Neeli Cherkovski, Bukowski: A Life: The Centennial Edition (2020)
 • Hugh Fox, Charles Bukowski: A Critical and Bibliographical Study (1969)
 • Howard Sounes, Charles Bukowski: Locked in the Arms of a Crazy Life (1998)

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg