Bent Hamer

Faktaboks

Bent Hamer
Født
18. desember 1956, Sandefjord

Bent Hamer er en norsk filmregissør, manusforfatter og produsent som ble tildelt Amandaprisens ærespris i 2013. Flere av hans filmer har også fått Amandaprisen som beste kinofilm, og han har to ganger fått Amandaprisen for beste manus.

Filmarbeid

Hamer laget først en serie kortfilmer hvor han utviklet sin evne til å skildre hverdagens mennesker på en stilisert og distansert måte, blant dem Søndagsmiddag (1991) og Applaus (1994). Sistnevnte fikk Amandaprisen i klassen for beste kortfilm. Langfilmen Eggs (1995), med Sverre Hansen og Kjell Stormoen som to gamle hverdagseksentrikere som deler husvære, fikk umiddelbart stor oppmerksomhet, og Amandaprisen for beste kinofilm i 1995.

Med En dag til i solen (1998) forflyttet Hamer seg til Spania, med en historie om en sjømanns opplevelser i land. Hamer fikk Amandaprisen for beste manus for denne. Den stillferdige og absurdistiske komedien Salmer fra kjøkkenet (2003) har som bakgrunn en satirisk fremstilt, vitenskapelig undersøkelse av ungkarers kjøkkenvaner i 1950-årene. Også denne fikk Amandaprisen for beste kinofilm samme år. Factotum (2005), med Matt Dillon og Lili Taylor, var basert på Charles Bukowskis roman med samme tittel, mens O'Horten (2007) skildret livet til en pensjonert lokomotivfører, spilt av Baard Owe.

Hjem til jul (2010) var basert på Levi Henriksens novellesamling Bare mjuke pakker under treet, mens 1001 gram (2014) var en eksistensiell historie med Ane Dahl Torp i hovedrollen som vitenskapskvinne. Også for sistnevnte fikk Hamer Amandaprisen for beste manus, tildelt i 2015. The Middle Man (2020), med Pål Sverre Hagen i hovedrollen som Frank Farelli, er løst basert på Lars Saabye Christensens Sluk, og lagt til en småby i USA.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg