CE-kategori (Sjødyktighet)

CE-sertifisering på en havseiler med justeringer for høy last.
CE-merke på fritidsbåt
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

CE-kategorisering er en sertifisering av sjødyktigheten til et fritidsfartøy.

Krav

Den europeiske union opprettet fritidsbåtdirektivet i 1998, som setter en byggestandard for fritidsbåter fra 2,5 til 24 meter bygget i Europa og Nord-Amerika, eller som importeres til disse områdene. Fartøy i fritidsflåten deles inn i fire kategorier som bestemmer hvilket fartsområde de er designet for å håndtere. Jo lengre fra land båtene er tenkt å gå, jo høyere krav stilles til struktur, stabilitet, fribord, oppdriftsevne, lensing og generell sjødyktighet. Mengden last om bord vil også være avgjørende for hvilke forhold en fritidsbåt kan håndtere. Dette vil si at en seilbåt kategorisert for den høyeste kategorien, faller ned til nest høyeste kategori ved ekstra tung last. Lastekapasitet og sertifisering vil være risset inn i båtens CE-merke.

Kategori A – Havgående

Sertifiseringen gjelder båter som kan gå over lengre havstrekk, tåle vindstyrker over 8 på beaufortskalaen, og bølgehøyder over fire meter. Sertifiseringen gjelder ikke orkaner.

Kategori B – Utaskjærs/offshore

Sertifiseringen gjelder båter som kan gå utenfor kystlinjen, tåle en vindstyrke opp til 20,7 meter per sekund, og bølgehøyder opp til fire meter.

Kategori C – Innaskjærs/inshore

Sertifiseringen gjelder båter som går i kystnære strøk, tåle en vindstyrke opp til 13,8 meter per sekund, og bølgehøyder opp til to meter.

Kategori D – Beskyttet farvann

Sertifiseringen gjelder båter som går på innsjøer, elver og godt beskyttede fjorder, og skal tåle en vindstyrke opp til 7,7 meter per sekund, og bølgehøyder opp til 0,3 meter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg