Anomalocaris

Rekonstruksjon av Anomalocaris canadensis. Legg merke til de vingeliknende «bena», de store øynene og gripearmene forrest.
Det første komplette fossilet av Anomalocaris canadensis ble funnet i Burgess Shale og blir oppbevart i Royal Ontario Museum, Toronto, Canada.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Anomalocaris, utdødd dyreslekt fra midtre kambrium, utgjør en egen rekke med ukjent slektskapsforhold, men er antagelig nærmest i slekt med leddyrene. Kjent fra Burgess Shale i British Columbia, Canada og Chengjiang, Kina.

Lengden var ca. 60 cm, større enn hos noen andre dyr i kambrium, og den regnes som en topp-predator (bytte-eter).

Kroppen var avlang og leddet, mens hodet var dekket av et uleddet hodeskjold. Dyret hadde en mengde vingeliknende «ben» langs undersiden av kroppen og en sirkelformet munn med et antall «tann»-plater plassert konsentrisk rundt den. Hodet bar to store fasettøyne på stilker, og fremst på hodet hadde dyret to leddete «fangarmer» med lange pigger på undersiden.

De første fossilene var av deler av dyret; fangarmene fikk navnet Anomalocaris, munnen fikk navnet Peytoia og ble beskrevet som en manet, mens deler av kroppen ble beskrevet som en svamp Laggania. Det var først ved funnet av et helt eksemplar at delene ble identifisert som tilhørende én stor organisme.

Anomalocaris er en av flere dyregrupper som bare er funnet i såkalte «oppbevarings-lagerstätte», altså lokaliteter hvor fossiler er spesielt godt oppbevart, eller som inneholder dyr som vanligvis ikke blir fossilisert.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg