Faktaboks

Bret Easton Ellis
Uttale
ˈellis
Født
7. mars 1964, Los Angeles, California, USA
Forfatterportrett
Av /Kagge Forlag.

Bret Easton Ellis er en amerikansk forfatter. Ellis er mest kjent for kultromanen American Psycho fra 1991. Han har også skrevet filmmanus og står bak podkasten The Bret Easton Ellis Podcast.

Bakgrunn

Ellis ble født i Los Angeles og vokste opp i Sherman Oaks. Han studerte ved Bennington College i Vermont, hvor han fikk venner som senere skulle bli omtalt som samtidens «literary brat pack» og blant andre inkluderte Donna Tartt, Jonathan Lethem og Jill Eisenstadt.

Forfatterskap

Ellis skriver satiriske bøker som gjerne fremstår som sensasjonelle på grunn av detaljerte beskrivelser av vold, sex og rus. Han skriver gjerne frem unge, rike og retningsløse karakterer som ikke føler seg hjemme i det amerikanske samfunnet, og romanene fremstår som sterkt kritiske til forbrukersamfunnets destruktive meningsløshet, gjerne med utgangspunkt i jappetiden på USAs vestkyst på 1980-tallet. Ellis skriver seg inn i den samme typen samfunnskritikk som man kan finne i bøker som Christopher Laschs The Culture of Narcissism (1979), og bruker ofte adjektivet «numbness» for å beskrive følelsen av avgrunn og destruksjon som preger hovedpersonene, og som dekkes over av ekstreme og midlertidige opplevelser, som vold, sex og rus – eller shopping. Ellis gjør ofte bruk av referanser til popkulturelle fenomener, som mote, musikk og film.

Debut

Bret Easton Ellis vakte oppsikt med debutromanen Less Than Zero (1985, norsk oversettelse Under nullpunktet i 1988) som han ga ut da han bare var 21 år. Tittelen er en referanse til en sang av Elvis Costello, men kan også leses som en allusjon til drikken TaB, som var populær på 1980-tallet fordi den ikke inneholdt kalorier, og dermed kunne nytes uten tanke på konsekvenser. Romanen beskriver et overfladisk, jappete ungdomsmiljø i Los Angeles hvor de voksne, som så ofte hos Ellis, er fraværende, og hvor sex, vold og rus er det eneste som bryter opp i tomheten. Den ble filmatisert i 1987 med Marek Kanievska som regissør og Robert Downey Jr. i en av hovedrollene.

Rules of Attraction

Deretter fulgte The Rules of Attraction (1987), hvor man følger en gruppe studenter ved et college i New Hampshire. Romanen er skrevet i første person og presenteres fra perspektivene til en rekke ulike karakterer. Et av kapitlene fortelles av Patrick Bateman som er hovedperson i American Psycho. The Rules of Attraction ble filmatisert i 2002.

American Psycho

Det var med romanen American Psycho (1991, norsk oversettelse American Psycho i 1992) at Ellis slo igjennom på godt og vondt. American Psycho er så gjennomsyret av vold at hans tidligere forlag nektet å gi den ut, og voldsbekrivelsene er så overveldende at mange ikke klarte å se de satiriske, samfunnskritiske aspektene ved romanen som særlig retter seg mot det hypermaterialistiske, misogynistiske og hedonistiske finansmiljøet på Manhattan på 1980-tallet. Bokens hovedperson, Patrick Bateman, karakteriseres av et ekstremt kvinnehat og begår ekstreme voldshandlinger, og det er vanskelig å skille fantasi fra virkelighet i romanen.

American Psycho ble filmatisert av Mary Harron i 2000 med Christian Bale i hovedrollen. I senere tid har filmen fått fornyet popularitet, særlig gjennom appen TikTok og den såkalte Mannosfæren, det vil si, det digitale nettverket for mannsaktivisme, hvor Bateman betraktes som en hyper-maskulin rollemodell.

The Informers og Glamorama

I 1994 kom novellesamlingen The Informers (norsk oversettelse Informantene fra samme år), mens romanen Glamorama kom ut i 1998 (norsk oversettelse Glamorama i 1999). Glamorama tematiserer medienes rolle i å hause opp under samtidens kjendishysteri, og Ellis gjør nok en gang bruk av satiren til å formidle en følelse av eksistensiell angst, tomhet og meningsløshet.

Autofiksjon

Lunar Park (2005, norsk oversettelse Lunar Park i2005) er en spøkelsesfortelling hvor romanforfatteren «Bret Easton Ellis» bor i et hjemsøkt hus sammen med sin kone og sønn, og markerer starten av en sterkere grad av autofiksjon i forfatterskapet til Ellis. I 2010 lanserte han oppfølgeren til Less Than Zero, under tittelen Imperial Bedrooms, som følger debutromanens hovedkarakterer 25 år senere.

I 2023 ga Ellis ut The Shards (norsk oversettelse Skår frasamme år), som først ble sendt som podkast-føljetong i 2020. Romanen er i tett dialog med resten av forfatterskapet. Også her tar Ellis i bruk autofiksjon, men det blir fort tydelig at dette først og fremst er ment som et spenningsskapende grep. Ellis tar nok en gang utgangspunkt i et velstående miljø i Los Angeles som hjemsøkes av en seriemorder, men som i like stor grad hjemsøkes av overgrep, traumer og fraværende voksne – sammen med en stor grad av selvmedisinering gjennom piller, alkohol og sex. Romanen inneholder også en en mengde referanser, særlig til forfatterens litterære forbilder som Stephen King og Joan Didion, samt tidlig 1980-tallsmusikk.

Podkast

I 2013 lanserte Ellis en podkast hvor han tar med seg gjester inn i studio og snakker om kultur, samfunn og politikk. Blant tidligere gjester finner vi Carrie Brownstein, Kanye West og Judd Apatow.

Bibliografi

  • Less Than Zero (1985)
  • The Rules of Attraction (1987)
  • American Psycho (1991)
  • The Informers (1994)
  • Glamorama (1998)
  • Lunar Park (2005)
  • Imperial bedrooms (2010)
  • White (2019)
  • The Shards (2023)

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg