Faktaboks

Donna Tartt

Donna Louise Tartt

Født
23. desember 1963, Greenwood, Mississippi, USA
Forfatterportrett
Av .

Donna Tartt er en prisbelønt amerikansk forfatter. Hun brakdebuterte i 1992 med romanen Den hemmelige historien, som fikk stor internasjonal suksess og gjorde henne til en litterær kultfigur.

Bakgrunn

Tartt ble født i Greenwood i Mississippi, men vokste opp i den lille byen Grenada i samme stat. Hun studerte først ved University of Mississippi, men flyttet senere over til det eksklusive Bennington College i Vermont, hvor hun fikk venner som senere skulle bli omtalt som samtidens «literary brat pack» og blant andre inkluderte Bret Easton Ellis, Jonathan Lethem og Jill Eisenstadt. Tartt er kjent for å verne om sitt eget privatliv og gir sjelden intervjuer.

Romaner

Donna Tartt bruker lang tid på hver roman og har bare gitt ut tre bøker. På grunn av kultstatusen blir imidlertid hver utgivelse møtt med store oppslag. Hun skriver klassiske romaner, både hva format og lengde angår, og med unntak av Den lille vennen gjør Tartt utelukkende bruk av mannlige hovedpersoner. Etter eget sigende er årsaken at lesere har færre ritualiserte forventninger til en mann. Et eksempel hun har gitt, er at en kvinnelig hovedperson uvegerlig vil skape forventninger om et kjærlighetsforhold, mens en mannlig protagonist i mye større grad er frigjort fra slike fortellerstrukturer.

Den hemmelige historien

Omslagsbilde
Tiden Norsk Forlag.
Lisens: CC BY 2.0

Den hemmelige historien utgitt i 1992 (originaltittel The Secret Story, norsk utgave i 1993) ble en umiddelbar suksess. Romanen er blitt beskrevet som et «mordmysterie i revers» fordi man i løpet av de første sidene blir kjent med hvem som står bak mordet som er begått. Spørsmålet som dermed presser seg frem, er «hvorfor?» Tartt tar utgangspunkt i et fiktivt college på nord-øst kysten av USA og introduserer oss for en gruppe studenter i klassisk gresk som er isolert fra resten av institusjonen. Romanen inneholder en krass kritikk av klassestrukturer i det amerikanske samfunnet, men er først og fremst blitt lest som en spennende «why done it». Den hemmelige historien lå på New York Times' bestselgerliste i 13 uker da den kom ut, og er i nyere tid tatt opp igjen av yngre generasjoner etter at den ble populær på BookTok, en undergruppe på appen TikTok som fokuserer på bøker og litteratur.

Den lille vennen

I 2002 publiserte Tartt Den lille vennen (originaltittel The Little Friend, norsk utgave i 2014). Denne romanen finner sted i Sørstatene, og vi møter en tolv år gammel jente som søker å hevne brorens dødsfall mange år tidligere. Boken skiller seg fra debutromanen i både tone og setting og har også et mye løsere plott en Den hemmelige historien. Viktige tema er sorg, traume og fortrengning, men også hevn og rettferdighet. Dette er også den eneste romanen med en kvinnelig hovedperson, noe som ifølge Tartt selv balanseres av at vi har å gjøre med et barn. Også Den lille vennen ble en internasjonal bestselger og ble tildelt WH Smith Literary Award i 2003.

Stillitsen

Omslagsbilde
Tiden Norsk Forlag.
Lisens: CC BY 2.0

Det skulle gå over ti år før det kom en ny roman fra Tartt, men i 2013 publiserte hun Stillitsen (originaltittel The Goldfinch, norsk utgave i 2014). Dette er en dannelsesroman hvor vi følger hovedpersonens utvikling fra barn til voksen, etter at moren hans dør i et terrorangrep på Metropolitan Museum of Art i New York. Tittelen Stillitsen er en referanse til et maleri fra 1654 av Carel Fabritius, som tidlig får en sentral rolle i fortellingen både som fysisk objekt og som symbol på hvordan protagonisten Theo er fanget i sitt eget hode. Også i denne romanen tematiseres minner, og nok en gang med særlig fokus på hvordan mennesker opplever og påvirkes av traumer. New York Times utpekte Stillitsen som en av årets beste bøker i 2013, og i 2014 vant den Pulitzer Prize for Fiction. Romanen ble filmatisert i 2019.

Tartt har også skrevet flere noveller og sakprosatekster.

Utmerkelser

  • WH Smith Literary Award (2003)
  • Pulitzer Prize for Fiction (2014)
  • Andrew Carnegie Medal for Excellence for Fiction (2014)

Romaner

  • The Secret History,1992, norsk utgave i 1993)
  • Den lille vennen (The Little Friend, 2002, norsk utgave i 2003)
  • The Goldfinch, 2013, norsk utgave i 2014)

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg