Borsippa

Zigguraten i Borsippa
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Borsippa var en babylonsk oldtidsby som lå syd-vest for oldtidsbyen Babylon, i dagens Irak. Byen lå ved enden av en sjø som ble oppfattet som et innlandshav, og byens navn betyr «Havets horn». Stedet heter nå Birs-Nimrud, oppkalt etter sagnkongen Nimrod.

Faktaboks

Uttale
borsˈippa
Også kjent som

Barsippa

Borsippa var bebodd allerede i nysumerisk tid, den perioden som kalles Ur III, som varte fra rundt 2200–2000 fvt. Byen omtales også i tekster fra kong Hammurabis tid (1700-tallet fvt.), der den omtales som «Det andre Babylon» eller «Kampens sted». Byen var omkranset av en bymur med mange porter og forbundet med Babylon via en kanal. Borsippa hadde sin storhetstid under kong Nebukadnesar 2. (cirka 606–562 fvt.), men til tross for sin størrelse og betydning var Borsippa alltid politisk avhengig av Babylon.

Religion

Borsippa var opprinnelig et viktig kultsted for guden Nabu, skrivernes og visdommens gud. Han hadde sitt eget tempel (Ezida) og et tempeltårn, en såkalt trappeziggurat (Euriminanki). Som Babylon hadde også Borsippa en prosesjonsgate som ble brukt ved spesielle høytider, som nyttårsfeiringen (akitu-festen). Under Hammurabi ble Marduk valgt som byens øverste gud, og Nabu ble gjort til Marduks sønn. Tempelanlegget ble ødelagt i 484 fvt., i forbindelse med en oppstand mot den persiske kong Xerxes 1.

I hellenistisk tid var Borsippa et hellig sted for de greske gudene Artemis og Apollon.

Utgravninger

Borsippa
Ruinene av Nabus tempel
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

De første utgravningene fant sted allerede på 1800-tallet, og var hovedsakelig konsentrert om den vel bevarte zigguraten. Det var lenge en vanlig oppfatning at dette kunne være Bibelens «Babels tårn», en misforståelse som også finnes i den jødiske Talmud (Shabbat 36a).

Nye utgravninger ble foretatt tidlig på 1900-tallet, under ledelse av den tyske arkeologen Robert Koldewey. Fra 1950-tallet ble stedet undersøkt av irakiske og tyske arkeologer. Nye utgravninger fant sted i årene 1980–2002. Kriger i området har stadig forsinket og hindret arbeidet, og svært mye er ødelagt.

I tillegg til ruinene av store tempelanlegg og murer, er det også funnet store mengder kileskrifttekster. Disse er særlig fra nybabylonsk tid (cirka 620–539 fvt.) og har både juridisk, litterært og astronomisk innhold. Dette har gitt grunn til å tro at Borsippa var et lærdomssete.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg