Artemis

Artemis fra Versaille

Artemis beskytter de ville dyr og kveget, og er en ivrig jeger. Den berømte skulpturen Artemis fra Versailles i Louvre.

Av /Sting.
Lisens: CC BY SA 2.0
Artemis

I Efesos ble Artemis identifisert med en orientalsk fruktbarhetsgudinne og fremstilt med mange bryster som en nærende guddom.

Skulpturen Artemis fra Efesos er en romersk kopi (1. århundre evt.) som står i Museo Nazionale i Napoli.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Artemis, gresk gudinne, datter av Zevs og Leto og tvillingsøsteren til Apollon. Artemis tilsvarer Diana i romersk mytologi.

Faktaboks

Uttale
ˈartemis

Artemis ble især dyrket på Peloponnes, kanskje opprinnelig som døds- og fruktbarhetsgudinne. I Sparta het hun Orthia, og ved hennes alter ble guttene pisket. Hun beskytter de ville dyr og kveget og er en ivrig jeger. Hun bærer bue og pil, og med pilen kan hun drepe sine fiender. Blant annet drepte hun alle Niobes 14 barn. Hun bærer også en fakkel i hånden og tenkes da som månegudinne.

Artemis fører an i nymfenes dans i den frie natur. Hun beskytter de fødende kvinner og bærer derfor tilnavnet Eileithyia. Flere steder ble hun dyrket under tilnavnet Hekate (kanskje 'den fjerntrammende'), men oftest er Hekate en selvstendig gudinne. I Efesos ble Artemis identifisert med en orientalsk fruktbarhetsgudinne og fremstilt med mange bryster som en nærende guddom.

Fremstilling i kunst

I klassisk gresk kunst opptrer Artemis som en ung kvinne i fremadskridende bevegelse, iført en lang, folderik drakt. I hellenistisk kunst blir hun fremstilt som ganske ung, iført korte klær.

Ofte bærer hun kogger og har en hjort med seg, for eksempel den berømte skulpturen Artemis fra Versailles som står i Louvre. Denne skulpturen, som også kalles Diana, er antagelig en kopi av en original fra 300-tallet fvt., muligens et verk utført av Leokhares.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Burkert, Walter: Greek religion, 1985, isbn 0-674-36280-2, Finn boken
  • Hjortsø, Leo: Greske guder og helter, 1998, isbn 82-525-3525-9, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg