Cochabamba

Av /Pixabay .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Cochabamba er en by i sentrale Bolivia. Byen ligger i en fruktbar dal ved Andesfjellene, 2570 meter over havet, og har 630 587 innbyggere (INE, 2012). Cochabamba utgjør hovedstaden i provinsen med samme navn.

Faktaboks

Uttale
kåtʃaβˈamba

På åskammen over byen ruver en av verdens største statuer av Jesus Kristus. For å komme seg til statuen kan man ta taubane eller gå 2000 trappetrinn. På grunn av sitt behagelige steppeklima er Cochabamba omtalt som «byen med evig vår».

Historie

Byen ble grunnlagt som Villa de Oropeza av den spanske conquistadoren Sebastián Barba de Padilla i 1574. Før dette hadde området vært bebodd av urfolk i flere tusen år. I 1786 fikk Cochabamba bystatus og sitt nåværende navn. Bolivias grunnlegger og første president, Simon Bolívar, ville at Cochabamba skulle være den nye nasjonens hovedstad, men klarte ikke å overbevise eliten.

Vannkrigen 1999–2000

Byvekst – særlig tilstrømming av arbeidsinnvandrere fra rurale strøk – har lenge lagt press på vannforsyningsnettverket i Cochabamba. I 1999 kjøpte en gruppe investorer alle rettigheter til det kommunale vannforsyningsanlegget, noe som førte til en dobling av vannavgiftene – og store protester. Protestene, politivolden og myndighetenes motvilje til å etterkomme kravet om å oppheve kontrakten ble snart kjent som «vannkrigen». Da regjeringen til slutt lovet å innfri alle krav, hadde anti-globalisering og anti-privatisering blitt sterke motkrefter, og demonstrasjoner hadde spredd seg til andre deler av landet.

Indirekte førte «vannkrigen» til at Evo Morales fikk støtte i befolkningen og vant presidentvalget i 2005 – og til at FNs hovedforsamling i 2010 fastslo at tilgang til rent vann er en menneskerett. Filmen «Even the Rain» (2010), som reflekterer over urbefolkningens protester mot privatiseringen av vannforsyningene i Cochabamba, gjorde problemstillingen internasjonalt kjent.

Fremdeles er vann et kontroversielt tema: Om lag halvparten av Cochabambas befolkning mangler tilgang på rennende vann. Det kommunale vannverket vegrer å øke prisene for å finansiere en modernisering av infrastrukturen, som er bygget for en langt mindre by.

I 2008 ble tre norske kvinner pågrepet med en betydelig mengde kokain på flyplassen i Cochabamba. «Bolivia-saken» satte søkelyset på et omfattende internasjonalt narkotikanettverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg