Sacramento er en by i USA, og hovedstad i California, ved Sacramento River i Central Valley. Byen har 501 901 innbyggere, og utgjør kjernen i den større byregionen Sacramento–Arden–Arcade–Roseville med 2 324 884 innbyggere (US Census, 2017). 

Av befolkningen utgjør hvite 33,6 prosent og afroamerikanere 13,7 prosent. 18,4 prosent er av asiatisk herkomst. 28,1 prosent er hispanic, hvorav de fleste har meksikansk opprinnelse (US Census, 2017). 

Sacramento River er seilbar for større skip fram til byen. Byen er et kommunikasjons- og handelssentrum i et rikt jordbruksdistrikt. Industrien er mangesidig med foredling av jordbruksvarer, fremstilling av romfartsutstyr og trykkerier. Årlig åsted for utstillingen California State Fair.

Den sveitsisk-amerikanske kolonisatoren Johann Augustus Sutter skapte sitt Ny-Helvetia («Nye Sveits») her i 1839. Byen ble anlagt i 1848 og ble delstatshovedstad i 1854. I 1869 ble den endepunkt for Central Pacific Railroad, den første transkontinentale jernbanen. Sacramento var en av de første byene i delstaten til å gjeninnføre trikken (light rail) i 1987.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.