Sacramento

Sacramento er hovedstaden i delstaten California, og har derfor delstatskongressen.

Artikkelstart

Sacramento er hovedstad i delstaten California i USA, og ligger ved Sacramento River i Central Valley. Byen har 501 901 innbyggere, og utgjør kjernen i den større byregionen Sacramento–Arden–Arcade–Roseville med 2 324 884 innbyggere (US Census, 2017).

Faktaboks

Uttale
sækrəmˈentou

Befolkning

Av befolkningen utgjør hvite 33,6 prosent og afroamerikanere 13,7 prosent. 18,4 prosent er av asiatisk herkomst. 28,1 prosent er hispanic, hvorav de fleste har meksikansk opprinnelse (US Census, 2017).

Næringsliv

Sacramento River er seilbar for større skip fram til byen. Byen er et kommunikasjons- og handelssentrum i et rikt jordbruksdistrikt. Industrien er mangesidig med foredling av jordbruksvarer, fremstilling av romfartsutstyr og trykkerier. Årlig åsted for utstillingen California State Fair.

Historie

Den sveitsisk-amerikanske kolonisatoren Johann Augustus Sutter skapte sitt Ny-Helvetia («Nye Sveits») her i 1839. Byen ble anlagt i 1848 og ble delstatshovedstad i 1854. I 1869 ble den endepunkt for Central Pacific Railroad, den første transkontinentale jernbanen. Sacramento var en av de første byene i delstaten til å gjeninnføre trikken (light rail) i 1987.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg