Berger - tettsted

Berger er et tettsted i Svelvik og Sande kommuner, Vestfold, på vestsiden av Drammensfjordens munning i Oslofjorden. Berger og Fossekleven tekstilindustrifabrikker var i drift fra 1881 til 2002. Bergerpledd er fortsatt en kjent merkevare, men produseres nå av Høie Fabrikker og markedsføres under navnet Høie pledd.

Faktaboks

Innbyggertall
1 129 (2016)

Etter omfattende ombygging ble Berger museum gjenåpnet i 2015. Museet, som skiftet navn i 2018 til Fossekleiva kultursenter og Berger museum, viser norsk tekstilindustrihistorie, med utgangspunkt i Berger og Fossekleven fabrikker og Berger som et av landets best bevarte industrisamfunn. Museet er et samarbeidsprosjekt mellom Berger museumsforening, Vestfoldmuseene, Sande kommune og Svelvik kommune.

Berger kirke er fra 1895. Kirken kom som en naturlig del av oppbyggingen av Berger Fabrikker og Fossekleiva Spinneri på 1890-tallet. I 1948 og 1949 gjennomgikk kirken en omfattende restaurering innvendig, som ble utført i samarbeid med arkitekt Arnstein Arneberg og professor Axel Revold. Revold står dessuten for alterbildet i kirken. Berger kirke var i privat eie frem til 22. juni 1967, da den vederlagsfritt ble gitt som gave fra familien Jebsen til Svelvik kommune.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg