Faktaboks

Innbyggertall
1109 (SSB, 2023)
Landareal
0,9 km²
Tettstedsnummer
2561 Berger
Fossekleiva kultursenter og Berger museum.
Fossekleiva kultursenter og Berger museum.

Berger er et tettsted i fylkene Buskerud og Vestfold, tettstedet omfatter områder i kommunene Drammen og Holmestrand. Tettstedet er ifølge SSBs definisjon 0,9 km², og har 1109 innbyggere (2023); 99,6 prosent i Drammen, 0,4 prosent i Holmestrand.

Tettstedet ligger på vestsiden av Drammensfjordens munning i Oslofjorden.

Næringsliv

Berger og Fossekleven tekstilindustrifabrikker var i drift fra 1881 til 2003. Bergerpledd er fortsatt en kjent merkevare, men produseres nå av Høie Fabrikker og markedsføres under navnet Høie pledd.

Kultur

Etter omfattende ombygging ble Berger museum gjenåpnet i 2015. Museet, som skiftet navn i 2018 til Fossekleiva kultursenter og Berger museum, viser norsk tekstilindustrihistorie, med utgangspunkt i Berger og Fossekleven fabrikker og Berger som et av landets best bevarte industrisamfunn. Museet ble satt i gang som et samarbeidsprosjekt mellom Berger museumsforening, Vestfoldmuseene, Sande kommune og Svelvik kommune.

Berger kirke er fra 1895. Kirken kom som en naturlig del av oppbyggingen av Berger Fabrikker og Fossekleiva Spinneri på 1890-tallet. I 1948–1949 gjennomgikk kirken en omfattende restaurering innvendig, som ble utført i samarbeid med arkitekt Arnstein Arneberg og professor Axel Revold. Revold står dessuten for alterbildet i kirken. Berger kirke var i privat eie frem til 22. juni 1967, da den vederlagsfritt ble gitt som gave fra familien Jebsen til daværende Svelvik kommune.

Kart

Berger
Berger
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg